El president del Parlament, Josep Rull, té previst enviar aquest dimecres una carta al president de la Generalitat, Salvador Illa, per queixar-se sobre l'informe dels Mossos d'Esquadra sobre la fuga de Carles Puigdemont del 8 d'agost, coincidint amb el ple d'investidura del líder del PSC. En una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio, Rull ha lamentat que l'informe emeti valoracions polítiques sobre Junts i que apunti a la presumpta responsabilitat del Parlament en les maniobres que van permetre a Puigdemont trepitjar territori català sense aconseguir entrar a la cambra. Rull també ha indicat que va permetre als Mossos inspeccionar l'edifici, però no per propiciar cap detenció.
"La batalla és la presencialitat. Estic disposat a lliurar-la amb totes les eines al meu abast", ha apuntat Rull sobre la situació de Puigdemont La setmana passada, el president del Parlament es va reunir amb el líder de Junts a Waterloo, on van coincidir en la denúncia d'haver "malbaratat" la possibilitat que el dirigent exiliat fos al ple d'investidura d'Illa perquè s'està "entorpint" l'aplicació de la llei d'amnistia. El compromís de Rull, ha dit, era que l'expresident accedís a la cambra catalana, i que no fos detingut a l'edifici. En aquest punt, ha defensat el paper dels funcionaris del Parlament, que segons ell han estat assenyalats en l'informe enviat pels Mossos al Tribunal Suprem sobre els fets del 8 d'agost.
La tornada a Catalunya per pronunciar un discurs i la posterior fugida -que va incloure presència a Barcelona fins les vuit al vespre i anar saltant de pis en pis abans de tornar a Bèlgica mentre Jordi Turull, secretari general de Junts, passava la nit a la Catalunya Nord- ha situat els Mossos al punt de mira, i ha originat un profund malestar intern. El mateix dia dels fets es va produir tres detencions d'agents acusats de col·laborar amb el dirigent independentista en la seva marxa. La defensa de l'expresident sosté que són detencions il·legals i que Puigdemont va fer un acte de "desobediència civil". El pla era anar al Parlament, però es va avortar davant l'actuació policial al voltant de la cambra.
Pel que fa a la participació de l'expresident de la Generalitat en el dia a dia a l'hemicicle -on planeja exercir de cap de l'oposició a través de la posada en marxa d'un Govern a l'ombra, com va avançar Nació-, Rull ha indicat que els diputats a l'exili poden votar a distància. "La llei d'amnistia costarà molt, o força, a desplegar-se", ha apuntat el president del Parlament, que no ha tancat la porta a intervencions telemàtiques al ple. "Però ha de ser el propi Puigdemont qui consideri que és adequat o no. La presencialitat és un component molt important. No em vull tancar a cap opció", ha determinat Rull, que també ha anunciat que no repetirà com a president del consell nacional de Junts.