Justícia tanca la investigació pel bloqueig de les presons sense depurar responsabilitats

La síndica de greuges va alertar que les protestes dels funcionaris per la mort d'una cuinera a Mas Enric van tenir conseqüències per als interns i les famílies

Protesta dels treballadors de presons a les portes de Quatre Camins
Protesta dels treballadors de presons a les portes de Quatre Camins | ACN
Redacció
24 de setembre de 2024, 11:25
Actualitzat: 11:27h

El Departament de Justícia de la Generalitat ha tancat la investigació interna que havia obert per les protestes dels funcionaris després de l'assassinat d'una cuinera a la presó de Mas Enric el passat mes de març. I ho ha fet sense depurar responsabilitats, segons ha avançat El matí de Catalunya Ràdio. 

Unes protestes dels treballadors que, com a conseqüència, van bloquejar els diferents centres penitenciaris durant una setmana el mes de març i que va alterar la vida dels interns. El bloqueig no es va fer sota l'aixopluc de cap convocatòria formal de vaga, tot i que els funcionaris van abandonar les seves funcions en diversos moments.

El departament no aclareix en quin moment s'ha decidit tancar la investigació, però conclou que els serveis a dins de les presons van quedar coberts. No obstant això, el passat mes de juliol, la síndica de greuges va emetre un informe on es mostrava crític amb els sindicats de presons pel bloqueig dels centres penitenciaris i les conseqüències que això va suposar per als interns, les famílies i els funcionaris. Entre d'altres, assenyalava l'anul·lació de trasllats, sortides, videoconferències, comunicacions amb advocats i visites de familiars. La resolució recollia la suspensió de 229 sortides judicials i 31 trasllats.

El matí de Catalunya Ràdio ha recollit el testimoni d'alguns presos que expliquen com van viure les protestes: "Algun dia vam estar totalment aïllats, sense menjar. Jo tenia una visita amb l'advocada per preparar el meu judici i no la van deixar entrar". 

Amb tot, una quinzena d'entitats de drets humans mantenen el camí judicial per denunciar una vulneració de drets dels presos en les protestes dels funcionaris. La Fiscalia i el Comitè Europeu de Prevenció de la Tortura tenen la demanda sobre la taula i, a més, les entitats demanen explicacions a la Generalitat. "No podem entendre una resolució que no sanciona a ningú", afegeix el director de l'Observatori del Sistema Penal i Drets Humans, Iñaki Rivera.