Els informes de presons no van detectar cap factor de risc en el crim de Mas d'Enric

La consellera Ubasart esquiva parlar de dimissions, però promet desplegar una bateria de mesures perquè un fet així "no torni a passar" i s'obre a millorar el model penitenciari

Gemma Ubasart aquest dijous al Parlament
Gemma Ubasart aquest dijous al Parlament | Mariona Puig / ACN
21 de març del 2024
Actualitzat a la 13:44h
La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha argumentat en una compareixença al Parlament que tots els informes que es van fer sobre el pres que va matar la Núria, la cap de cuina de Mas d'Enric (Tarragonès), asseguraven que l'intern no presentava cap factor de risc dels 43 que avaluen la direcció i la junta de tractament del CIRE. "Fins a 14 vegades van revisar la seva fitxa, l'última el juliol de l'any passat", ha precisat la titular del departament. De tots aquests informes es desprenia que la probabilitat que pogués fer alguna cosa era "baixa". Només en una ocasió va escalar a "mitjana".

Ubasart també ha detallat que el reclús i la cuinera van treballar durant quasi quatre anys junts, tot i que en períodes separats. Durant tot aquest temps tampoc consta cap queixa de la funcionària sobre l'intern. "Per tot plegat, era difícilment previsible el desenllaç final", ha conclòs la consellera. Així i tot, perquè una cosa així "no torni a passar", la titular de Justícia ha promès desplegar una bateria de mesures -algunes ja anunciades- destinades a prevenir els riscos. "L'obligació de l'administració és garantir la seguretat dels treballadors", ha resolt.

Amb aquest objectiu ha proposat iniciatives concretes per al comitè auxiliar del CIRE -ja pactades amb ells-, algunes de les quals seran d'aplicació immediata i d'altres s'implementaran al llarg del pròxim mes quan es tinguin més detalls de la investigació policial en curs. Les immediates comprenen un augment del personal funcionari de vigilància als serveis -especialment a la cuina-, un reforç dels sistemes d'emergència, assistència al personal de cuina sobretot en determinats torns perquè "mai hi hagi ningú sol", revisió dels protocols de seguretat, introduir la participació del CIRE a les reunions de les juntes de tractament que decideixen l'adequació dels interns per treballar, i formació del personal CIRE sobre nous perfils d'interns i formes d'atenció i treball.

A banda d'això, Ubasart també ha apuntat que canviaran la manera d'avaluar els factors de risc que, evidentment, han fallat.  La consellera també ha volgut subratllar la consolidació que estan fent d'un total de 111 professionals experts a intervenir en casos violents, ja incorporats aquest mes de març amb un cost de 20 milions d'euros. A més a més, es produirà un augment "substancial" de la plantilla per reforçar la presència al centre. Entraran 417 nous efectius penitenciaris, un cop s'aprovi la mesura. Es crearan unitats d'intervenció compensatòria amb reclusos disruptius, per la qual cosa es contractaran 185 efectius. La prioritat, en una primera fase, serà Puig de les Basses (Girona) i els centres de Brians 1 i 2, joves i Wad-Ras a Barcelona. Després vindran la resta de presons. "La prioritat és tirar endavant la jubilació anticipada per rejovenir la plantilla, incorporar interins, crear un cos propi del funcionariat i una escola que dignifiqui la professió", ha afegit Ubasart que, malgrat tot, no ha contemplat cap mena de dimissió pel cas, cosa que sí que li han demanat Junts, Vox, Ciutadans i el PP.
 

L'intern, pendent de complir sanció per una agressió

Durant la seva compareixença, Ubasart també ha detallat el perfil i l'evolució de l'intern a Mas d'Enric. Primer hi va haver un reconeixement del crim pel qual havia estat condemnat i després, penediment, ha relatat la consellera. "Així i tot, deia que no recordava el que havia passat perquè havia consumit alcohol", ha precisat. Després, la seva conducta i evolució va ser definida com a bona. "Era una persona educada, reservada, amb poca interacció amb la resta d'interns del centre, digna de confiança", ha descrit ella mateixa. En cap moment ningú va detectar problemes de salut mental.

Precisament per això, va començar a fer tallers i més tard va participar en la cuina. "Eren factors clau per a la reinserció", ha precisat Ubasart, que ha fet una defensa  del model penitenciari català, tot i que s'ha obert a incorporar-hi millores amb "prudència i rigor". "Es basa en el ple respecte pels drets humans i la seguretat de totes les persones i el resultat és relativament bo", ha resolt. L'única taca en l'expedient del reclús va ser un cop de puny que va propinar a un altre reclús després de, va explicar ell mateix, haver rebut insults. Això va passar l'octubre de l'any passat i mai va arribar a complir la sanció que li van imposar. "Va ser excepcional, un fet aïllat", ha considerat la titular de Justícia.

Abans de la intervenció d'Ubasart, que ha començat amb una condemna i lament per la mort de la Núria, s'ha fet un minut de silenci. A les portes del Parlament, mentrestant, uns 80 funcionaris i funcionàries s'han manifestat amb crits d'"assassina" dirigits cap a la consellera.