La relació del govern espanyol i ERC, tocada però no enfonsada

Tant socialistes com republicans, així com Podem, no donen per trencada l'aliança de la investidura i continuaran dialogant després del xoc per la reforma laboral

Pedro Sánchez i Gabriel Rufián, saludant-se a l'entrada de la Moncloa en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez i Gabriel Rufián, saludant-se a l'entrada de la Moncloa en una imatge d'arxiu | Moncloa
04 de febrer de 2022, 19:31
Actualitzat: 07 de febrer, 8:12h
Parlament i Congrés han viscut en les darreres hores episodis que, per motius diferents, es podrien resumir amb una paraula: resignació. En el primer escenari, per constatar que, davant l'ordre de la JEC, no hi ha hagut cap desobediència de l'independentisme. I, en el segon, per desmuntar la via d'una majoria alternativa a la qual aspirava el PSOE per no comprometre sempre el destí de la legislatura a l'acord amb partits com ERC i Bildu. Amb la votació de la reforma laboral, salvada per una carambola fortuïta, Pedro Sánchez es veu abocat a assumir que els aliats de la investidura són, malgrat la incomoditat de gestionar amb els independentistes, la seva vàlvula de seguretat. De la mateixa manera que els republicans necessiten mantenir el rol clau a Madrid per no perdre força negociadora en l'aposta estratègica per la taula de negociació. 

Ministres socialistes ja han encarrilat el discurs en la direcció de continuar dialogant amb ERC, de la mateixa manera que els republicans, que després del "no" al decret no volen perdre la seva influència en l'aritmètica al Congrés, mantenen l'aposta negociadora. L'augment de decibels dels comuns, amenaçant amb retirar el suport al Govern de Pere Aragonès si premien el vot del "no" a la reforma comandada per Yolanda Díaz, també ha perdut pistonada. De fet, la presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, no ha concretat en què es traduiria. L'alternativa a no entendre's, admeten tots els actors, és un govern del PP i de Vox, embrancats, després de la jugada d'UPN, en l'estratègia de portar la polèmica votació als tribunals perquè es torni a repetir. Ni el PSOE ni Podem, ni tampoc ERC entenen que això s'hagi de produir.

Després d'haver flirtejat amb aquesta suma de la mà de Ciutadans i set partits petits més -entre ells el PDECat i UPN, acord finalment traït- i en base a la qual els ministres del PSOE es van plantar per defensar que no tocarien ni una coma de la reforma pactada amb sindicats i patronal, el to és ja un altre. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha dit aquest divendres a Radio Euskadi que l'aliança de la investidura continua essent "una base" per a l'estabilitat. "Trencar és una paraula molt grossa. Les negociacions han sortit malament, però hem de seguir parlant", ha assegurat Gabriel Rufián en declaracions a TVE. 

Per a Podem, que les temptacions dels ministres socialistes de prescindir de l'equació amb ERC quedin coartades, és una bona notícia. A Díaz li va resultar incòmoda la foto, amb final sorpresa per mèrits del diputat popular Alberto Casero, amb la qual s'ha convalidat el decret. Però més insatisfacció expressaven entre bambolines la cúpula del partit lila, crítica també amb com s'ha enfocat la negociació amb els d'Oriol Junqueras

La "decepció" de Díaz amb els republicans
Especialment ressentida està la relació de la ministra de Treball, qui dimecres va continuar intercanviant missatges per intentar que els republicans canviessin de posicionament. ERC, però, argumenta que Díaz no tenia l'aval del PSOE per fer modificacions i que ho va constatar quan la dirigent els va emplaçar a una reunió on, teòricament, també hi havia d'assistir el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i que finalment no es va produir perquè els socialistes van negar que estiguessin disposats a fer canvis. Els de Rufián repliquen queés "fals" que no parlessin amb Díaz del contingut de la reforma, com ella va denunciar; mentre que els de la ministra apunten que ERC no es va voler moure per la "rivalitat" política amb Díaz. 

"Les relacions de confiança amb ERC han quedat tocades però no trencades. No podem trencar les relacions. Ens hem sentit molt decebuts, però no hi ha una cap alternativa a la d’entendre'ns", ha assegurat Jaume Asens en nom d'Unides Podem. I és que a l'agenda de la Moncloa hi ha lleis com la de l'habitatge, la de famílies, la derogació de la llei mordassa o la nova llei de memòria històrica -per ara aparcada- que necessitaran de la participació d'ERC perquè prosperin.

I, per altra banda, per als republicans és determinant conservar la força negociadora a Madrid per forçar el PSOE a no renunciar a la taula per abordar el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, que s'havia de reunir a principis d'any i que continua sense data. Els republicans estan en aquests moments ultimant a nivell intern la ponència política que oficialitzaran el cap de setmana del 12 de març i quecontinua prioritzant la negociació amb l'Estat. Les relacions entre ERC i el govern espanyol estan tocades, però no enfonsades, per necessitat mútua.
Arxivat a