Yolanda Díaz acusa ERC, PNB i Bildu de votar «no» a la reforma laboral per «rivalitat partidista»

La ministra de Treball lamenta que els partits que no avalaran el decret s'han negat a parlar d'un contingut que serveix per "deixar enrere el treball escombraria"

La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest dijous al Congrés
La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest dijous al Congrés | ACN
03 de febrer de 2022, 09:52
Actualitzat: 12:53h
"No ho he aconseguit". La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha enfilat al faristol del Congrés admetent que la reforma laboral s'aprovarà amb una majoria que no és la que pretenia. A la fotografia hi seran Ciutadans, PDeCAT i UPN, i no partits com ERC, el PNB o Bildu, els aliats de la investidura, a qui Díaz no ha estalviat crítiques. Els ha acusat de votar en contra "per rivalitats partidistes" i ha denunciat que s'han negat a "parlar del contingut" del que recull un decret que, ha defensat, tomba els fonaments de la reforma laboral del PP i "deixa enrere el treball escombraria". 

Díaz ha admès la seva "preocupació" pel fet que hi hagi partits que no donen suport a un diàleg social -l'acord amb sindicats i patronal- que reivindica que canvia el paradigma del mercat de treball perquè ataca la precarietat. Ha lamentat que durant dies i setmanes aquells que voten en contra de la reforma s'hagin referit a ella com a "projecte personal, fum, maquillatge" o que es consideri que és una norma que no canvia res. "M'entristeix que se substanciï en debats superficials, que no ajuden a superar el descrèdit de la política", ha afirmat. 

La ministra de Treball i futura candidata de Podem ha tornat a insistir que la dicotomia que es resol aquest dijous al Congrés és si es manté la reforma laboral del PP i si es vota a favor o no del "treball decent". I que ella entén la política com l'art del diàleg, de la negociació permanent i de teixir acords. Tot i això, tant ERC com Bildu i el BNG han assenyalat que el govern espanyol s'ha negat a negociar la reforma laboral tramitant-la com a projecte de llei per introduir-hi "millores".

Díaz ha defensat, però, el pacte "laboriós i artesanal, molt complex" forjat amb els sindicats majoritaris i la patronal, que ha definit com una "gran lliçó per a la política", que no és "el no pel no, el partidisme, el soroll o els insults, és arribar a acords encara que no s'aconsegueixi el 100% dels seus objectius". Un discurs articulat per reivindicar la seva trajectòria com a ministra i pensat també per projectar-se en el que queda de legislatura. 

El 15% de contractes nous de gener, indefinits
En referència al contingut de la reforma, Díaz ha subratllat la flexibilitat interna, la ultraactivitat indefinida dels convenis i la limitació de la temporalitat, motius suficients, ha dit, per votar a favor de la reforma. "La contractació indefinida ja és la norma al nostre país", ha proclamat. Com a dada, ha explicat que durant el mes de gener el 15% dels nous contractes van ser indefinits. Ha recordat també que es posarà fi als 8 milions de contractes per obra i servei que hi ha vigents a l'estat espanyol. "Donar l'esquena a aquesta reforma és tornar-nos a la casella de sortida en el joc funest de la precarietat", ha insistit Díaz, que ha afegit que ningú amb el seu vot hauriade contribuir al "retrocés" dels drets laborals. "No trobo cap argument sòlid per enrocar-se i votar en contra", ha conclòs. 

Especialment contundent ha estat el PSOE a través de la seva diputada Esther Peña, que que ha deixat caure que posicionaments com el d'ERC o el PNB "no té ni nom ni perdó" perquè, si fos per ells, mantindrien "l'esperit de la senyora Andrea Fabra, que va dir que es fotessin els treballadors del país". El PP, per la seva banda, ha ratificat la utilitat de la reforma que van aprovar el 2012 i ha carregat contra Díaz. "Vostè va arribar aquí com a líder dels piquets i surt avui aquí al capdavant de la troika", li ha etzibat Cuca Gamarra.