Mas i Puigdemont aposten per una Catalunya integrada dins les «Nacions Unides d'Europa»

El president i l'expresident, en un diàleg durant la conferència ideològica de la formació, situen el procés català com una oportunitat per enfortir la idea comunitària | Els dos dirigents asseguren que la independència no ha de comportar una "estatalització" dels serveis i l'administració

Artur Mas i Carles Puigdemont, durant la conferència ideològica del PDECat
Artur Mas i Carles Puigdemont, durant la conferència ideològica del PDECat | PDECat
13 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:36h
"Parlem cada dia de procés, de sobirania, de legalitat i d'independència. Avui no en parlarem: parlarem del projecte de país. Tota la resta és la caixa d'eines per poder fer això que avui hem de començar a explicar". Amb aquestes paraules ha arrencat el president del PDECat, Artur Mas, la seva intervenció en la conferència ideològica que celebra la formació al Teatre Victòria de Barcelona. Al voltant de 1.200 persones -segons dades de l'organització- han omplert el recinte pel primer acte d'aquest tipus que organitza la formació, camí del seu primer any de vida.

Mas ha insistit que Catalunya ha de ser la "Dinamarca mediterrània". "Tenim una idea d'Europa i la defensarem contra-corrent: la norma actual que hi ha és, gairebé sempre, fer un discurs localista, d'estat i amb poc projecte europeu", ha assenyalat l'expresident de la Generalitat, partidari d'uns Estats Units d'Europa o unes "Nacions Unides d'Europa", "políticament unitària" i realment federal per "tenir pes al món".

"La gran pregunta que ens hem de fer és si aquesta Europa que tenim ens agrada o no", ha reflexionat Carles Puigdemont, que ha dialogat amb el seu predecessor. Puigdemont ha destacat que avui en dia la ciutadania està "més allunyada" del que era la idea original de la Unió Europea (UE) en referència, per exemple, al drama dels refugiats. "Europa no ha de fer de noi dels encàrrecs dels estats. Potser per això prospera el populisme", ha resumit. Mas, en aquest sentit, ha assegurat que els països han d'atribuir també els "actius" a les institucions europees, no només els passius.
 

Artur Mas i Carles Puigdemont, durant la conferència ideològica del PDECat Foto: PDECat


"A Europa hi ha un dèficit de funcionament democràtic i se'n ressent la ciutadania", ha apuntat l'expresident de la Generalitat, i ha indicat que a Catalunya hi ha una "oportunitat d'or" per contribuir a la solidesa democràtica del continent. De moment, però, la resposta de les institucions comunitàries és més aviat tèbia i el Govern no espera cap reconeixement "previ" a la celebració del referèndum.

En clau interna, Mas ha insistit que cal allunyar la temptació de fer una independència "estatalitzada", és a dir, amb un pes molt gran del sector públic. "No ho hem d'estatalitzar tot. El país es construeix amb el colideratge del sector públic i del sector privat", ha assenyalat l'expresident. Puigdemont ha ressaltat que existeix l'oportunitat de fer una "governança europea".

El president, que ha destacat el caràcter tecnològic de l'economia catalana i la lluita contra el canvi climàtic, també ha aprofitat per enviar un missatge social. "Tot això ho fem per la gent, perquè sense persones no hi ha nació", ha destacat Puigdemont, que ha posat com a exemple les infraestructures i la capacitat de captar inversió estrangera per part de la Generalitat.

Competència, regulació i globalització

L'encarregada d'obrir la conferència ideològica ha estat Elsa Artadi, exresponsable d'estudis i programes de l'executiva del PDECat que va haver de deixar el càrrec orgànic per l'afer de les incompatibilitats. Artadi ha volgut agrair la feina que han fet els àmbits -les antigues sectorials- i ha indicat que cal fer propostes "atractives" però al mateix "realistes". "Cal un partit que promogui la veritable tolerància, que escolti i recuperi la confiança de la ciutadania en les institucions. Que generi expectatives de futur", ha destacat la també directora general de Coordinació Interdepartamental.
 

Elsa Artadi, durant la seva intervenció Foto: PDECat


Artadi ha assegurat que, "fugint de prejudicis", cal un sector públic "competent" que "multipliqui resultats" amb la col·laboració amb el sector privat. La dirigent nacionalista ha apostat per un "regulador" dels mercats per tal que es generi un "cap de joc anivellat". "Ni monopolis, ni dirigisme", ha assenyalat Artadi, que ha carregat contra el "proteccionisme creixent" al mateix temps que reclamava una "globalització ordenada".

"La clau està en la governança, en veure com gestionem l'economia i les empreses", ha assegurat Artadi, que ha apostat per la "bona política" i per la "confiança mútua amb a societat civil".