Minut i resultat del debat de política general: què s'està negociant al Parlament?

L'independentisme pacta una transacció sobre l'amnistia mentre Junts i ERC s'inclinen per fer-se costat en les votacions sobre finançament; el PSC, pendent del suport dels republicans més enllà de la singularitat

Diputats de Junts observen Salvador Illa al Parlament.
Diputats de Junts observen Salvador Illa al Parlament. | Hugo Fernández Alcaraz
10 d'octubre de 2024, 12:05
Actualitzat: 14:10h

Un grup de diputats d'ERC va sortir ahir del Parlament vora les dotze de la nit per analitzar les propostes de resolució del debat de política general. El grup parlamentari de Junts s'ha citat aquest dijous a primera hora per veure a quines iniciatives faria costat, i a quines no. Dirigents governamentals del PSC també s'han establert en les últimes hores a la cambra catalana per posar el termòmetre al suport que puguin tenir les propostes socialistes en la jornada final del primer gran debat de la legislatura. Són tres imatges que expliquen el minut i resultat de les negociacions a múltiples bandes que hi ha en marxa al Parlament abans que arrenquin les votacions, a les cinc de la tarda.

Més enllà dels àmbits concrets que estan marcant el debat -finançament, habitatge, renda bàsica-, en les últimes hores també s'estan constatant canvis de dinàmica respecte l'última dècada de la política catalana. L'independentisme, que ja no té majoria, ha estat finalment capaç de pactar una transacció sobre la llei d'amnistia, però sense cap horitzó estratègic associat en clau nacional. Pel que fa al finançament no s'ha arribat a cap entesa, per bé que es dona per fet que hi haurà suport mutu a les propostes sobre aquesta carpeta.

"En el fons, demanem el mateix", ressalten fonts parlamentàries republicanes, en referència al plantejament que fa Junts, que sí que declina més el concepte de concert per definir el model que hauria de tenir Catalunya. Tant el PSC com ERC, que van arribar a un acord d'investidura centrat específicament en un model singular que inclou dues quotes -una de solidaritat; l'altra per sufragar els serveis que presta l'Estat a Catalunya-, han posat l'accent en la capacitat de creixement de l'Agència Tributària de Catalunya. Es tracta d'un pas que no només els acosta en el debat de política general, sinó que també aproxima posicions de cara a la negociació dels pressupostos per al 2025.

Els contactes entre republicans i socialistes s'han produït a través de missatges al llarg de les últimes hores. ERC, de fet, encara calibra quines propostes de resolució del PSC aprovarà en el marc de les votacions, i la decisió no tindrà només a veure amb el contingut de les propostes. Perquè els republicans han de combinar l'exercici de fer costat al Govern per complir el pacte amb Salvador Illa -Josep Maria Jové el va advertir ahir que no tingués la temptació de buscar socis alternatius, perquè perdria la "majoria necessària"- amb la projecció d'una oposició que exerceixi també d'alternativa, un adjectiu que Junts intenta capitalitzar com a segon grup del Parlament.