La Moncloa acusa Feijóo de «provocar» l'auge de l'extrema dreta a l'Estat

El govern espanyol emmarca en la "màxima normalitat" l'entrada en vigor de l'amnistia i descarta eleccions tant a Espanya com a Catalunya

Els ministres Urtasun, Alegría, Ribera i Bustinduy, aquest dimarts.
Els ministres Urtasun, Alegría, Ribera i Bustinduy, aquest dimarts. | europa press
11 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:31h

La Moncloa ha convidat Alberto Núñez Feijóo a una "reflexió" sobre l'ascens ultra a Europa i com ha "provocat amb la seva estratègia l'auge de l'extrema dreta a Espanya", fins i tot amb l'aparició d'una nova llista ultra, la que lidera Pérez Alvise. Així ho ha dit la ministra portaveu, Pilar Alegría, que ha aprofitat per recordar que Espanya és dels països on les forces del govern han obtingut millor resultat, amb un 30% per al PSOE: "Meloni va obtenir un 28%". "Quan governes amb la ultradreta, quan la blanqueges, quan la copies, quan et comportes igual, el resultat és que on hi havia dos caps, ara n'hi ha tres". Aquest dimarts, Feijóo ha advertit Pedro Sánchez que els independentistes el faran caure un cop l'amnistia sigui efectiva

Alegría ha obviat totes les preguntes sobre la possible oposició de la llei d'amnistia per part de la magistratura, tot dient que "la llei és molt clara i ara correspon als jutges aplicar-la". La ministra ha repetit en vàries ocasions que l'entrada en vigor del text s'emmarca en la "màxima normalitat" i en "el camí de Catalunya cap a la convivència". 
Ho ha dit la ministra portaveu després del consell de ministres. La llei llei d'amnistia s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) després que dilluns a la tarda Felip VI la signés a la Zarzuela i la tornés a la Moncloa per a la seva publicació. Ara entrarà en vigor de forma immediata i els jutges tenen un termini de dos mesos per analitzar-la i aplicar-la en aquelles causes que encaixin en el que estableix el text legal. 

L'amnistia ha estat -junt amb els atacs contra Pedro Sánchez pel suposat cas de Begoña Gómez- el principal front d'atac del PP i Vox contra el PSOE durant la passada campanya de les europees el principal front d'atac del PP i Vox contra el PSOE durant la passada campanya de les europeesprincipal front d'atac del PP i Vox contra el PSOE durant la passada campanya de les europees, convertides per Alberto Núñez Feijóo en un olebiscit sobre el sanchisme. Els socialistes, però, van quedar a només 2 escons per sota del PP.    

Sobre la denúncia contra el germà de Pedro Sánchez per part de Manos Limpias, per suposada malversació, prevaricació i tràfic d'influències, la portaveu ha respost: "Una altra vegada ha estat Manos Limpios, el que vol dir una altra denúncia falsa". El germà del president espanyol treballa com a coordinador dels conservatoris de Badajoz. Alegría ha posat com a prova de la falsedat de l'acusació que la jutgessa hagi exigit una fiança elevada.

Respecte a la decisió de la mesa del Parlament de permetre el vot dels diputats a l'exili, Alegría ha mostrat "el màxim respecte a les decisions que adopti el Parlament de Catalunya", tot i que ha afegit que "la sentècia del TC és molt clara". En tot cas, com ha fet en anteriors declaracions, la portaveu ha insisit en què "tots els camins porten a Salvador Illa". Pel que fa a la possibilitat d'una repetició electoral, ha estat explícita: "No, de cap manera". I adreçant-se als qui poden esperar una nova convocatòria electoral a Espanya, ha dit: "A Feijóo, que esperi assegut. Queden tres anys de legislatura". 

La ministra portaveu ha subratllat el "respecte" per les decisions que pugui adoptar Sumar després dels resultats electorals i la dimissió de Yolanda Díaz com a líder de l'aliança d'esquerres, continuant al govern de coalició. Alegría ha afirmat que tenen "un full de ruta clar", subratllant les bones dades en economia i mercat de treball, recordant que el banc d'Espanya ha millorat en quatre dècimes les previsions de l'executiu. 

Pilar Alegría ha comparegut amb la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que ha estat la cap de llista a les europees, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, i el ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, que ha explicat l'estratègia estatal de cures que ha aprovat avui l'executiu. 

La vicepresidenta Ribera, a una pregunta sobre la sequera, ha garantit un estiu "sense talls d'aigua, totes les xifres que tenim sobre aigua als embassaments, amb un 60% de mitjana, permeten esperar que no hi haurà restriccions i que afrontem l'estiu amb tranquil·litat", però ha cridat també a la "cautela i prudència" en el consum d'aigua.  

Resignificar Cuelgamuros

Alegría ha informat de la propera formació d'una Comissió que estudiarà la resignificació del Valle de los Caídos, que serà interministerial i presidirà el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres. La portaveu ha assenyalat que l'objectiu és convertir aquell indret -d'on ja van ser exhumades les restes de Franco- en "un lloc de foment de valors democràtics i constitucionals". 

Ernest Urtasun ha explicat la nova llei de cinema, que era una demanda del sector, i que aposta per tota la cadena de valor de la producció cinematogràfica. El text, segons ha exposat Urtasun, protegeix la propietat intel·lectual i els productors independents, fomenta la diversitat cultural i la pluralitat lingüística. Estableix que les sèries poden ser mereixedores d'ajuda pública, el que és una de les novetats de la llei. Fixa també un sistema de transparència de les dades i crea un consell del sector que farà de pont entre el govern i els diversos actors del món del cine. El ministre ha recordat tota la despesa d'ajudes al sector per part d'aquest govern, 100 milions d'euros.