La Moncloa ridiculitza la moció de censura de Feijóo «amb Puigdemont»: «Una contorsió que ni Nadia Comaneci»

El govern espanyol qualifica de "vergonyosa oposició" el bloc conservador i considera que el cap del PP "està descartat pels qui mouen els fils de la dreta i l'extrema dreta en aquest país"

Pilar Alegría, María Jesús Montero, Félix Bolaños i Óscar puente, aquest dimarts.
Pilar Alegría, María Jesús Montero, Félix Bolaños i Óscar puente, aquest dimarts. | europa press
04 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:39h

 

La Moncloa puja el to contra el PP d'Alberto Núñez Feijóo després que aquest dimarts, el jutjat d'instrucció número 14 de Madrid hagi citat a declarar com a investigada Begoña Gómez pels delictes de corrupció en el sector privat i tràfic d'influències. Després del consell de ministres, Pilar Alegría ha mostrat "estranyesa i tranquil·litat" per la decisió del jutge, just a pocs dies de les eleccions europees i ha qualificat el bloc de dretes de "vergonyosa oposició". 

Alegría ha escomès contra el líder del PP afirmant que ara apunta a una moció de censura si les europees li van bé al PP. "Una moció de censura de Feijóo amb Puigdemont, això sí que  és una contorsió que ni Nadia Comaneci", ha assenyalat. Ha qualificat Feijóo de política "desesperat i desacreditat davant de tota la ciutadania" i ha assegurat que el cap de l'oposició  cada vegada "està més descartat per part dels qui mouen els fils de la dreta i l'extrema dreta en aquest país".

"Aquí no hi ha res de res, com va afirmar la Guàrdia Civil -ha dit-. El que hi ha és fang i més fang per part de PP i Vox", subratllant que l'executiu "respecta la independència judicial". Alegría ha destacat que la denúncia contra Gómez "prové d'informacions de tabloides digitals" que l'informe de la Guàrdia Civil considera sense base. 

Malgrat que la Guàrdia Civil va fer un informe que descartava cap indici de delicte en l'actuació de Gómez, el jutge l'ha citat a declarar el 5 de juliol. L'obertura de diligències contra la dona del president espanyol per suposades relacions amb empreses privades com Air Europa o Globalia va fer que Pedro Sánchez obrís un període de reflexió de cinc dies, que va culminar amb la seva decisió de romandre al capdavant de l'executiu. El cas neix del pseudosindicat ultra Manos Limpias.

El govern espanyol ha brandat les bones xifres que ofereix l'economia espanyola, amb 21 milions de persones afiliades a la seguretat social, amb 14,6 milions que treballen amb contracte indefinit, i un atur que descendeix de manera sensible, amb 2.607.000 desocupats, la xifra més baixa dels darrers setze anys. 

"Justícia fiscal"

La vicepresidenta Montoro ha explicat l'aprovació de la transposició de la directiva europea per gravar les multinacionals amb un tipus global mínim del 15% de l'impost de societats sempre que registrin un volum de negoci superior als 750 milions d'euros. La vicepresidenta ha recordat que la mesura és fruit d'un acord de l'OCDE i d'un centenar de països per caminar cap a un ordre internacional "més just" per evitar l'evasió fiscal. 

L'objectiu de la directiva és evitar que les empreses desplacin els beneficis a territoris de baixa o nul·la tributació provocant un perjudici als ingressos dels estats membres. Montoro ha dit que encara no se sap quin serà l'efecte en la recaptació. La vicepresidenta ha subratllat la "justícia fiscal" com a referència de la mesura.

Montoro s'ha mostrat oberta a "consensuar" amb el PP els nous governador i sotsgovernador del Banc d'Espanya, però ho ha vinculat a un acord més geenral que impliqui les altres renovacions institucionals pendents, en al·lusió a la renovació del CGPJ, bloquejada per Feijóo. El mandat de l'actual governador expira en els propers dies.

Bolaños ha exposat els detalls de la llei de protecció dels joves en un entorn digital que l'executiu ha aprovat aquest dimarts i que ara entrarà en tràmit parlamentari. El ministre ha explicat que l'edat mitjana d'un noi en l'accés a un mòbil és d'11 anys, amb gairebé un 99% de joves amb accés a les xarxes, i el text legal vol garantir els seus drets davant tots els reptes que presenten les xarxes. Bolaños ha anunciat l'elaboració d'una estratègia adreçada als joves en el món digital. 

Bolaños ha anunciat que s'instal·larà un control parental gratuït i accessible a tots els dispositius digitals i es considerarà un delicte l'ús de deep fakes, les ultrafalsificacions digitals i s'inclou l'allunyament on line per als agressors i es tipifica el grumming, l'engany a menors manipulant la pròpia identitat de l'adult, com també la distribució de material pornogràfic a menors.  

Óscar Puente ha explicat l'aprovació de la segona edició del programa Estiu Jove, al qual es van acollir més de dos milions de joves i que facilita els viatges per Europa entre l'1 de juliol i el 30 de setembre. S'hi destinaran 150 milions d'euros, amb descomptes que van del 50% al 95% en transports públics.