Ofensiva legal de Junts contra la «Toga Nostra»

Turull anuncia mesures contra la decisió del Tribunal Suprem de no amnistiar Puigdemont pel delicte de malversació mentre l'expresident manté el pols amb el jutge Aguirre

La plana major de Junts, en el tancament de la campanya europea.
La plana major de Junts, en el tancament de la campanya europea. | Junts
03 de juliol del 2024
Actualitzat a les 10:22h

La decisió del Tribunal Suprem de no amnistiar Carles Puigdemont pel delicte de malversació tindrà conseqüències. Junts, de fet, ja treballa en accions legals per tal de revertir el posicionament dels jutges Pablo Llarena i Manuel Marchena, que consideren que tota la part de l'1-O vinculada als recursos públics no té encaix en la desjudicialització definitiva aprovada al Congrés dels Diputats. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha anunciat que obriran un pols judicial amb la "Toga Nostra" -una expressió que equipara l'alta judicatura amb el funcionament de la màfia siciliana i que va posar en circulació Puigdemont aquest dilluns- per aconseguir que l'amnistia sigui una realitat definitiva.

"Quina banda!", ha expressat Turull a la xarxa social X. En concret, es referia al fet que Marchena i Llarena fan esment, en la interlocutòria d'aquest dilluns, a una directiva europea sobre recursos públics que ni tan sols està aprovada. Els dos magistrats consideren que, d'una manera o una altra, els dirigents indepedentistes van protagonitzar un enriquiment personal a l'hora de tirar endavant el referèndum, i que també van posar en risc l'equilibri financer de la Unió Europea (UE) a l'hora d'impulsar el trencament d'un estat membre. La malversació fa setmanes que s'ha convertit en l'escletxa del Suprem per impedir amnistiar Puigdemont i retirar la inhabilitació a Oriol Junqueras.

En paral·lel, l'expresident manté el pols particular amb el jutge Joaquín Aguirre, que és qui l'està investigant per la presumpta trama russa del procés. En uns àudios publicats pel diari Red, es pot sentir Aguirre presumint d'haver frenat la primera versió de la llei d'amnistia, que va ser tombada gràcies al vot contrari de Junts. Les defenses dels dirigents de Junts creuen que el magistrat "instrumentalitza la creació de peces separades, amb una finalitat il·legítima i il·lícita", que no és altra que "burlar el compliment de les resolucions dictades pels seus superiors jeràrquics". Hi ha tretze persones investigades de manera irregular, segons la versió dels advocats defensors .