Puigdemont s'erigeix com l'únic capaç de revertir el dèficit fiscal acumulat de 450.000 milions

El candidat de Junts desgrana el programa econòmic acompanyat de la número dos, Anna Navarro, que demana una administració "fàcil"; el partit dividirà l'àrea econòmica del Govern i reclama un front comú a Madrid per singularitzar el finançament

Puigdemont, Navarro i Rull, aquest divendres a Argelers.
Puigdemont, Navarro i Rull, aquest divendres a Argelers. | Junts
03 de maig del 2024
Actualitzat a les 18:37h

El finançament i els recursos de què disposa la Generalitat són dues de les grans carpetes que té obertes la campanya del 12-M. En un acte a Argelers amb Anna Navarro, número dos de la llista, i amb Josep Rull, número tres de la candidatura i exconseller de Territori, Carles Puigdemont s'ha erigit com l'únic presidenciable capaç de revertir el dèficit fiscal acumulat en les últimes quatre dècades. També ha assenyalat com serà l'àrea econòmica del seu executiu -en dues grans àrees, una amb hisenda i infraestructures, i una altra amb innovació i recerca-, i ha demanat un front comú a Madrid per millorar el finançament. Si no se singularitza el model, Pedro Sánchez no tindrà pressupostos, ha reiterat en una compareixença des del quarter general electoral del partit en la qual no s'ha ofert la possibilitat de fer preguntes als tres oradors.

"El motor comença a tenir una avaria que es diu espoli insostenible. Les dades que són públiques són una vergonya", ha indicat Puigdemont, que ha quantificat en 450.000 milions d'euros el dèficit fiscal acumulat en les últimes dècades. Les xifres de Catalunya a nivell macroeconòmic són bones, ha remarcat, però els ciutadans estan "empobrits" o "empobrint-se". "Hem de competir en una economia global amb les dues mans lligades al darrere. Imagineu-vos què podríem fer en igualtat de condicions amb les regions europees amb qui ens hem de comparar", ha remarcat el candidat, que s'ha mostrat preocupat pel fet que qui pateix més és la gent més "vulnerable" o en dependència.

Puigdemont ha assenyalat que l'atur és "baix" en comparació a fa uns anys, però que el sou no permet tenir una vida digna per arribar a final de mes. "El resultat de l'esforç no es veu recompensat en combatre el risc d'exclusió", ha indicat el candidat, que ha demanat disposar de tots els "mecanismes" per poder afavorir les famílies i les empreses. Per tant, és "fonamental" entendre que sense desenvolupament econòmic no hi haurà desenvolupament social. "Hem de dir prou al dèficit fiscal, i qui ho ha de fer és un Govern que es faci respectar, que no es conformi quan li diguin que no. Hem de redistribuir millor la riquesa i créixer de manera sostenible", ha remarcat el líder de Junts.

"No som el forat negre de Madrid, que es basa en el BOE i en la gran comercialització que en fa l'Estat", ha indicat Puigdemont, que ha demanat treballar per un "model econòmic de futur", amb petites i mitjanes empreses i autònoms perquè són el "veritable motor" del país. Algunes de les mesures que es posaran en marxa són la modificació de la llei de finançament de les comunitats autònomes per tal d'establir la singularitat catalana i, així, obtenir la cessió del 100% dels tributs. "Si no, no hi haurà pressupostos a l'Estat, perquè els nostres vots no serviran per aprovar-los", ha apuntat. També ha citat la cancel·lació del deute a compte de les inversions no executades pel govern espanyol.

L'àrea econòmica estarà dividia en dos: una d'Economia amb fiscalitat i infraestructures, i un altre àmbit que inclogui Empresa, Recerca, Treball i Universitats que promogui el canvi de model. En aquesta última àrea tot indica que s'hi posarà al capdavant Anna Navarro, número dos de la candidatura i fitxatge estrella de Junts. Tots els partits que conformin el Govern, ha apuntat Puigdemont, han d'estar d'acord en un "front comú" a Madrid per tenir més recursos. Pel que fa a la fiscalitat, ha indicat que Catalunya "no pagarà les rebaixes d'impostos" a Madrid", i ha indicat que en els primers cent dies de Govern es farà una auditoria per, si cal, abaixar o suprimir determinades figures fiscals.

Una administració "fàcil"

Navarro ha indicat que Catalunya ha perdut "ambició" i "valentia". "La falta de recursos i els incompliments per part de l'Estat ens han abocat a una situació que ens fa perdre oportunitats", ha apuntat la número dos per Barcelona, fins ara amb un paper discret en la campanya. "D'aquí a uns anys, el nostre sistema de protecció social no podrà atendre de manera efectiva els ciutadans, però els catalans han sabut posar el seu talent al servei del bé comú i del país", ha assenyalat el fitxatge estrella de Junts, que ha posat com a exemple el camp universitari i l'emprenedoria. Ha citat, per exemple, el lideratge català en vendes a l'exterior o en patents registrades a l'Estat.

"Som una nació líder en molts àmbits. Per una raó molt senzilla: la nostra gran matèria primera no és el gas, el petroli o l'or. Són les persones, que han estat el motor del desenvolupament econòmic del nostre país", ha indicat Navarro, que ha remarcat la necessitat de tenir una "administració fàcil" i "lideratges valents". "Cal un Govern fort que aposti pel progrés i pel benestar. Això passa per assegurar la millor formació al llarg de tota la vida", ha manifestat la número dos, a qui Puigdemont vol a l'executiu si és president.

Ascensor social "encallat"

Rull ha indicat que l'ascensor social està "encallat" en "massa sectors", i ha reivindicat una "agenda modernitzadora avançada" com a essència del catalanisme polític. "L'administració massa vegades dificulta transmetre totes les energies. Hi ha desconfiança, no complicitat i acompanyament", ha apuntat el número tres per Barcelona, que ja no veu "inspiradora" l'activitat de la Generalitat. "Concebem una economia oberta, diversificada, que sigui capaç d'entendre les palanques que mouen el món", ha apuntat l'exconseller de Territori, que ha apostat perquè Catalunya es faci seva la transformació digital i verda amb la indústria com a pilar de l'economia del país en les properes dècades.

El dirigent de Junts, en matèria de finançament i de fiscalitat, ha indicat la necessitat d'alliberar-se del dèficit fiscal i també del dèficit en infraestructures. "I hi ha un tercer dèficit: la pressió fiscal que pateixen els catalans, per sobre de la resta de territoris de l'Estat amb els quals hem de competir", ha apuntat Rull, que ha indicat que cal "anar a buscar els recursos allà on són", és a dir, en el dèficit fiscal. "L'objectiu és negociar a Madrid des de la Generalitat", ha apuntat l'exconseller. Pel que fa a les infraestructures, ha reivindicat millorar la connectivitat de l'aeroport del Prat i també impulsar el Corredor Mediterrani, que fins ara no ha estat "prioritari" per l'Estat.