Aragonès acusa Puigdemont de «copiar malament» les propostes de finançament: «Es perdrien 10.000 milions»

El candidat d'ERC sosté que només els republicans poden negociar un model propi amb l'Estat, dona la benvinguda a Sánchez a la "lluita antiifeixista" i sosté que repetiran "tots" els consellers en cas de tornar a ser president

Aragonès, Vilagrà i Mas, aquest dimarts.
Aragonès, Vilagrà i Mas, aquest dimarts. | ERC
30 d'abril del 2024
Actualitzat el 02 de maig a les 9:50h

El finançament és una de les carpetes que ERC intenta abanderar en aquestes eleccions. Abans d'arrencar la campanya, ja amb les eleccions convocades, el president i candidat Pere Aragonès va desgranar una proposta segons la qual Catalunya havia de recaptar tots els impostos. Davant dels plantejaments de Carles Puigdemont -cancel·lar el deute amb l'Estat en relació a les inversions no executades-, Aragonès ha acusat Junts de "copiar malament" les seves propostes en matèria de finançament -segons ell, es perdrien 10.000 milions d'euros-, i ha trobat que la iniciativa és "estrafolària". Acompanyat de la vicepresidenta Laura Vilagrà i de la consellera Natàlia Mas, ha donat la benvinguda a Pedro Sánchez a la "lluita antifeixista" -ara que es proclama víctima de les maniobres de la dreta- i també ha indicat que tots els membres del seu Govern repetiran si torna a ser

Aragonès ha indicat que el finançament s'ha de basar en el fet que es recaptin tots els impostos, i a partir d'aquí es paguin els serveis que presta l'Estat a Catalunya i també una "quota de solidaritat". "Amb les finances confiscades no podem retornar a la gent l'esforç que porta a terme", ha indicat el president de la Generalitat, que també ha lamentat la manca de compliment en les inversions pressupostades. Segons el candidat, els impostos han d'anar destinats als hospitals, a la gent gran, a la indústria, a la defensa, a la cultura i a les infraestructures. Davant d'això, hi ha dues propostes -segons ell- que són insuficients. La primera, ha dit, és la del PSC, basada en desplegar l'Estatut.

"S'hi han vist obligats perquè la nostra proposta està marcant la campanya", ha remarcat el president, que ha ironitzat amb els "cinc dies de descans" adoptats per Pedro Sánchez. El consorci que demana el PSC, ha dit, "no el van fer possible" quan manaven a Barcelona i a Madrid. "Una nova proposta de fum i que posa de manifest que, en la negociació de les finances de Catalunya, els socialistes catalans estaran de la banda de la Moncloa", ha remarcat Aragonès. El plantejament de Junts, basat en cancel·lar el deute amb l'Estat a compte de les inversions no executades, suposa que "només es condonin 5.000 milions". "O no s'han mirat els números, o han copiat malament la proposta d'ERC", ha remarcat.

"És absolutament inviable", ha apuntat Aragonès, que ha acusat Junts d'estar "mancada de rigor". També ha tret pit del fet d'haver aconseguit la condonació de part del fons de liquiditat autonòmica (FLA), i ha posat de manifest que no es pot negociar de manera multilateral perquè la majoria de comunitats autònomes estan en mans del PP. "No es pot negociar des de la mateixa taula que Isabel Díaz Ayuso", ha apuntat el president de la Generalitat. El model de finançament vigent es va aprovar el 2009, i va quedar caducat el 2014, amb Mariano Rajoy a la Moncloa. En l'última dècada, el govern espanyol no s'ha posat d'acord amb els comunitats per renovar el sistema.

"Catalunya vol ser com Euskadi"

Laura Vilagrà, vicepresidenta i número dos, ha recordat que aquest acte s'havia de fer davant de l'Hospital Clínic, per donar importància als serveis públics, però que la pluja ho ha fet impossible. "Aportem molt, però no rebem el que ens toca a nivell de progrés social", ha destacat Vilagrà, que ha ressaltat la necessitat de "millorar la vida de la ciutadania" amb un finançament singular. "Catalunya vol ser com Euskadi", ha indicat la vicepresidenta, que ha resumit que la Generalitat "va amb una mà lligada a l'esquena". Segons la número dos, és ERC qui ha "liderat" el plantejament de tenir més recursos, i ha apuntat que el finançament ja forma part de la negociació amb l'Estat.

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha acusat Junts d'haver actuat amb "irresponsabilitat" per haver deixat el Govern la tardor del 2022, i també per no haver fet costat als pressupostos per al 2024. Uns comptes que, tot i ser negociats fins a l'últim moment amb els comuns, tampoc van comptar amb el suport del grup que comanda Jéssica Albiach. Segons Mas, el dèficit fiscal "limita" la despesa de la Generalitat, i per això ha assenyalat que la proposta de finançament singular ha d'estar basada en la recaptació. "A partir d'aquí hi haurà transparència, rigorositat i justícia. No volem cortines de fum, perquè ens han portat al mateix resultat en els últims quaranta anys", ha indicat Mas.