Què falta per a l'inici del judici de l'1-O?

La presentació dels escrits de les defenses i el trasllat dels presos polítics a Madrid seran els dos moments que marcaran l'agenda de les properes setmanes

Cartell de presos i exiliats en un acte de suport
Cartell de presos i exiliats en un acte de suport | Albert Alemany
10 de gener del 2019
Actualitzat el 11 de gener a les 9:27h
Va finalitzant el compte enrere per al judici més esperat. Malgrat que encara no hi ha data fixada d'inici, totes les informacions judicials apunten que començarà -amb tota probabilitat- a principis de febrer, amb sessions de matí i tarda, de dimarts a dijous. Un judici que establirà l'agenda política dels propers mesos: marcarà el guió dels debats parlamentaris catalans i espanyols, i el rumb de les properes eleccions municipals del mes de maig. 

Del judici de l'1-O se'n parla des de fa més d'un any. I ara que ja es compten els dies per al seu inici, resulta pràctic conèixer quins són els últims tràmits que de forma inequívoca s'aniran precipitant. Aquest dijous el president de la sala segona del Tribunal Suprem, la sala penal que jutjarà els líders sobiranistes, Manuel Marchena, ha fixat una data límit al calendari pel que fa al seu trasllat. Actualment els presos polítics es troben repartits entre els centres penitenciaris de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric, però Marchena ja ha demanat al Ministeri d'Interior tenir els acusats a disposició de la sala l'última setmana de gener. 

1. Els tràmits i el trasllat dels presos a Madrid

El document que Marchena ha enviat aquest dijous al Ministeri d'Interior suposa l'inici dels tràmits per iniciar el trasllat dels presos a Madrid. A través d'una carta, el president del tribunal demana que s'iniciïn els procediments interns penitenciaris perquè Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull puguin estar a disposició de la sala abans de finalitzar el mes. Sempre, però, garantint "la dignitat i el dret de tot acusat a un procés sense dilacions indegudes", apunta.

Això suposa activar la coordinació entre Serveis Penitenciaris de la Generalitat i Institucions Penitenciàries de l'Estat, així com pactar el trasllat. Quan a principis de juliol es va procedir a portar els presos de Madrid fins a Catalunya, el viatge es va programar en dos dies -amb parada i nit a la presó de Zuera (Saragossa)- i canvi de custòdia policial a mans dels Mossos d'Esquadra a Brians II. 

2. Els advocats presenten els escrits defensa

Les acusacions van ser les primeres en presentar els seus escrits de qualificació. El 2 de novembre van presentar la petició de penes la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, i poques hores després es va apressar a fer-la públic també Vox. Ara, doncs, només falta que l'entreguin les defenses, que presumiblement apel·laran a la innocència dels seus clients, esgrimint que es tracta d'un judici polític amb una llarga llista d'irregularitats. 

Les defenses poden presentar els seus escrits fins el 16 de gener, després que el Suprem s'oposés a allargar el termini

El termini perquè els advocats dels líders polítics presentin els seus escrits de defensa finalitza el 16 de gener. El Suprem va desatendre les seves peticions d'ampliar el termini fins al màxim de 90 dies, i només es va comprometre als 10 dies reglamentaris a partir de la signatura de la resolució de les qüestions de previ pronunciament. 

3. La data del judici activa la logística

Malgrat que la interlocutòria de tancament de sumari va activar el compte enrere cap al judici, una vegada s'hagin presentat els escrits de defensa el tribunal de sala haurà d'anunciar oficialment la data d'obertura de judici oral. Això suposarà, també, donar a conèixer el guió orientatiu de les sessions -que començaran amb una o diverses vistes de qüestions prèvies- abans de donar inici a les declaracions dels acusats. Al guió també s'inclourà una previsió de les sessions per a tots els interrogatoris, així com per a l'examen de les declaracions dels testimonis, proves pericials i documentals. 
 

Els advocats dels presos entrant al Suprem Foto: ACN


Serà també el moment en què el Suprem haurà de determinar la logística per donar cobertura del judici. Aquest serà retransmès en directe des de l'alt tribunal. Centenars de periodistes de tot el món -segons confirmen fonts judicial- tenen previst acreditar-se per cobrir-lo, motiu pel qual l'alt tribunal ha hagut d'habilitar la biblioteca del Suprem i altres sales annexes per garantir la cobertura informativa del procés judicial. A la sala de vistes, per altra banda, hi assistiran familiars, polítics, advocats implicats en altres procediments de la causa de l'1-O i observadors internacionals. 

La presència d'aquests últims s'està articulant des de dues branques. La institucional, comandada ​pel Departament d’Acció Exterior, i la que promouen plataformes com International Trial Watch - Catalan Referendum o entitats com Amnistia Internacional. Totes elles tenen previst comptar amb persones vinculades als drets humans i al món penal i processal per fiscalitzar el procediment judicial que es desenvoluparà durant els propers mesos.

4. L'arrencada del judici capta l'atenció internacional

El focus mediàtic internacional tornarà a centrar-se en Catalunya i Madrid el primer dia del judici, previst per a principis de febrer. Serà la primera vegada després de més d'un any de reclusió, en què la ciutadania podrà tornar a veure les cares dels líders independentistes empresonats. I també serà l'oportunitat perquè aquests exposin amb tot detall la seva versió dels fets i interpretació dels suposats delictes. 

L'inici del judici tornarà a posar el focus mediàtic a Catalunya; l'independentisme aprofitarà l'escenari judicial per tornar a internacionalitzar el procés

La fotografia dels acusats serà, clarament, la que predominarà el primer dia, quan les parts tenen previst introduir nous elements de prova. Després d'aquestes primeres intervencions tornarà a ser el torn del tribunal, que podria demanar o no uns dies per deliberar. A partir de la nova decisió del Suprem sobre les qüestions prèvies, s'iniciaran els interrogatoris, en què els acusats podran escollir respondre a les preguntes de les acusacions o només a les de la seva defensa.