21
d'octubre
de
2017, 13:40
Actualitzat:
16:42h
El govern de Rajoy ha aprovat intervenir l'autonomia de Catalunya sota l'empara de l'article 155 de la Constitució. El consell de ministres, reunit de forma extraordinària, ha optat per la via més dura i ha acordat desballestar el Govern de la Generalitat, destituint el president i tots els consellers. També ha aprovat intervenir el Parlament atribuint-se dret de veto sobre les seves decisions, malgrat que formalment no el dissoldrà.
L'estratègia culminarà amb la convocatòria d'eleccions en un termini màxim d'uns sis mesos, malgrat que el president espanyol ha explicat que voldria que fos abans. Rajoy ha assegurat que "alguns" –en referència als independentistes- volien que s'apliqués l'article 155. "El govern espanyol ha hagut d'aplicar l'article 155. No era el nostre desig ni la nostra intenció", ha assegurat Rajoy en roda de premsa tot agraint al PSOE i Ciutadans el seu suport.
"Volem tornar a la legalitat, recuperar la convivència, continuar amb la recuperació i celebrar eleccions", ha assenyalat el president espanyol a l'hora d'explicar els objectius de recórrer al botó vermell de la Constitució espanyola.
La suspensió del Govern de Catalunya, aprovada pels ministres de Rajoy, passa pel control de totes les competències de la Generalitat, una mesura que va més enllà de les anunciades pels socialistes aquest divendres, que apuntaven a una intervenció selectiva que afectaria la Hisenda catalana, els Mossos d'Esquadra i els mitjans públics catalans.
La vicepresidenta del govern espanyol ha donat alguns detalls de com s'executaran les mesures aprovades pel govern de Rajoy. Seran els ministeris els que assumiran, en general, les competències de la Generalitat, si bé en algunes matèries es podria designar algun càrrec com en l'àmbit d'Hisenda, seguretat o informàtica. El Senat s'encarregarà de fer el control al Parlament, que no podrà proposar cap candidat a la presidència ni celebrar un debat d'investidura. Tampoc podrà exercir el control dels òrgans que governin provisionalment a Catalunya, ni podrà adoptar iniciatives contràries a la Constitució i a l'Estatut.
El Govern en ple i els alts càrrecs de designació pròpia seran cessats, i el govern espanyol es reservarà el dret a destituir altres càrrecs dels departaments. Pel que fa a l'àmbit dels mitjans, la vicepresidenta ha justificat el control per garantir una transmissió d'informació "veraç, objectiva i equilibrada respectuosa amb el pluralisme polític, social, cultural i també amb l'equilibri territorial". En l'àmbit de seguretat, els Mossos d'Esquadra podran ser substituïts "on sigui necessari" per efectius de la policia espanyola.
Les mesures aprovades pel consell de ministres han de ser validades ara pel Senat, que celebrarà un ple extraordinari divendres vinent. Justament avui, La Moncloa ha distribuït l’argumentari que acompanyarà la petició del govern espanyol al Senat per a l’aplicació de l’article 155 on assegura que “resulta essencial” protegir “la llibertat, la seguretat i la pluralitat” i afegeix que el procés independentista genera un “greu risc per a l’interès general”. El document sosté que la Generalitat ha “oblidat l’interès general” i ha desplegat un “discurs únic d’imposició de la independència” que en cap cas es pot traduir en una “declaració unilateral d’independència”.
Argumentari govern espanyol aplicació article 155 by naciodigital on Scribd
Els propers passos a Catalunya ja fa dies que es couen i es traduiran en una declaració de la independència al Parlament. Puigdemont ja va avisar Rajoy per carta que, si es negava a dialogar, la cambra procediria a proclamar l'estat català "si ho considerava oportú". La junta de portaveus es reuneix dilluns per tal de fixar el ple en què això es faci efectiu i tindrà forma de debat monogràfic -com vol la CUP- o de debat de política general, que és el que més convenç l'executiu. El president va dir a Rajoy que, en tot cas, la independència es votarà.
La resposta catalana, al carrer
La decisió del consell de ministres arriba quan falten poques hores per a la manifestació sobiranista a Barcelona en la qual s'exigirà l'alliberament de Sànchez i Cuixart, empresonats a Soto del Real des de fa cinc nits. Als presidents de l'ANC i Òmnium se'ls acusa de "sedició" per les manifestacions davant del Departament d'Economia del 20 de setembre. Dimarts, prop de 200.000 persones es van congregar a la Diagonal, entre el Passeig de Gràcia i la plaça Francesc Macià, per reclamar la posada en llibertat dels dos dirigents sobiranistes.
El consell de ministres no només enceta un període inèdit a l'Estat, sinó que també ho fa a Catalunya. L'autonomia, tal com s'entén des de fa quatre dècades, queda tocada per sempre. El context de repressió policial -més de mil ferits l'1-O-, de detencions i d'investigacions múltiples acaben de confegir un mapa que culminarà amb un xoc institucional inèdit en democràcia.
El consell de ministres extraordinari sobre Catalunya. Foto: Moncloa