Sánchez afirma que «una migració ordenada convé a tothom i atura la xenofòbia»

El president del govern espanyol recupera, des del Senegal, un discurs que ja va fer el 2018 i subratlla que aquesta és una mesura "imprescindible" per desincentivar les màfies

Sánchez, durant la seva visita al Senegal
Sánchez, durant la seva visita al Senegal | Pool Moncloa / Jorge Villar
29 d'agost de 2024, 08:50
Actualitzat: 18:00h

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha endurit el to respecte a la migració en plena crisi amb el PP per la política migratòria. En l'acte de cloenda de la seva gira per Àfrica a l’Institut Cervantes de Dakar (Senegal), el líder del PSOE ha afirmat que és “imprescindible” retornar als seus països els migrants que han arribat a l'Estat de forma irregular. Sánchez ha considerat que aquesta és la millor manera de combatre les màfies de tràfic de persones. Més tard, després d'una trobada amb el president del Senegal, Bassirou Diomaye Faye, ha subratllat que "una migració ordenada convé a tothom i atura els qui fomenten l'odi i la xenofòbia".

Sánchez ha assenyalat que la migració regular és la millor "vacuna" contra les màfies que s'aprofiten dels emigrants i ha elogiat l'eficàcia de les contractacions en origen. El president espanyol ha subratllat la bona sintonia amb el govern senegalès i com l'ajuda al progrés d'aquests països contribueix a reduir la desigualtat, origen de la migració irregular. 

Durant l'esdeveniment, que també ha servit per fer pública la iniciativa Aliança Àfrica Avança, el cap de l'executiu estatal ha mantingut el discurs de la migració circular -la que viatja de forma regular per treballar al país de destí i després retorna al d’origen- defensat durant el seu viatge oficial a Mauritània, Gàmbia i Senegal, i després de les crítiques que aquesta línia li ha comportat entre l’oposició espanyola, ha afegit aquest dimecres el matís del retorn dels irregulars. Un detall que, segons fonts de la Moncloa, ha recuperat d'un discurs que, tot i que és el primer cop que es menciona en aquesta gira, no és nou i ja l'exhibia el 2018.

Les mateixes fonts han precisat que són dues potes de la política migratòria del govern espanyol: potenciar contractes en origen d'una banda i de l'altra, continuar amb el retorn dels qui entren de forma irregular per desincentivar les màfies. "És una política que marca Europa", han reblat.

Des del Senegal, Sánchez tampoc ha dubtat a qualificar d’amenaça per a l’estabilitat i la seguretat dels països la xacra de les màfies que controlen el tràfic de persones des de l’Àfrica cap a Europa. En aquest context, ha assegurat que per “combatre” aquesta amenaça és “imprescindible el retorn dels que han arribat a Espanya de forma irregular”.

A més a més, el president del govern espanyol ha afegit que aquest retorn “trasllada un missatge desincentivador, nítid, clar i contundent” a les màfies i “a aquells que es posen a les seves mans” -després que aquest dimecres el PP hagi acusat el president del govern de fer un efecte crida amb el seu discurs de la migració circular- i alhora ha emfatitzat que tant la legislació espanyola com europea obliguen a aquest retorn.

Sumar carrega contra Sánchez

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha acusat Sánchez de seguir “les mateixes receptes que la dreta” en migració, després que ahir digués que és “imprescindible” el retorn dels migrants irregulars. A través de la xarxa social X, la vicepresidenta del govern considera “un fracàs i un error” aquesta postura coincident amb les de la dreta, després d’una setmana de crítiques dels conservadors al president espanyol per una gira a l’Àfrica que ha qualificat d’efecte crida per als immigrants. “Les nostres polítiques han de ser d’acollida i de solidaritat, no de deportacions massives. Parlem de drets humans”, ha afirmat Díaz.

El PP demana una conferència de presidents 

Al mateix temps, el PP ha reaccionat aquest dijous a les manifestacions del president del govern espanyol. Fonts populars consultades per l'ACN han assegurat aquest dijous que l'"evolució" de la postura de Sánchez -canvis, segons la formació d'Alberto Núñez Feijóo, que van des de recordar que cal immigració regular fins a defensar l'expulsió de la irregular-, demostra que el president espanyol "no té un pla per frenar en origen l'arribada d'immigrants a les nostres costes". Els populars destaquen que "fa mesos" que reclamen la convocatòria de la conferència de presidents per abordar la qüestió.