Sánchez presenta Avanza, la nova fundació del PSOE per combatre les «fake news» i els discursos ultres

El president espanyol llença un "think tank" per aportar coneixement i anàlisis sobre assumptes complexos

Pedro Sánchez en la presentació d'Avanza
Pedro Sánchez en la presentació d'Avanza | Eduardo Parra / Europa Press
Redacció
03 de juliol del 2024
Actualitzat a les 15:36h

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha participat aquest dimecres en el llançament de la fundació Avanza, un laboratori d'idees o think tank que pretén ser referent per al PSOE amb l'objectiu de combatre el discurs de la ultradreta i les notícies falses. En un acte al qual ha assistit la plana major del partit, inclosos diversos ministres i secretaris generals autonòmics, Sánchez ha assenyalat que Avanza aportarà coneixement i anàlisi sobre assumptes complexos i "contribuirà a desmuntar les narratives basades en mentides i falsedats".

Tanmateix, ha assegurat que serà un "espai obert" a totes les idees progressistes i pretén anar més enllà de l'àmbit del PSOE, davant d'altres tanks de pensament "impermeables i amb idees prefixades". Així, ha celebrat que un dels seus camps de treball siguin els riscos que planteja la desinformació per a la supervivència de la democràcia, tal com ha explicat també el president d'aquest nou think tank, Manuel Escudero.

Fonts del PSOE consultades per Europa Press apunten que aquesta fundació pretén ser el laboratori d'idees principal del PSOE, davant d'altres històriques com la fundació Alternatives o la Pablo Iglesias, perquè jugui un paper semblant al de la FAES al Partit Popular. En aquest sentit, Sánchez ha destacat que en aquest moment els progressistes no tenen respostes per fer front a l'avenç de la ultradreta i, per tant, necessiten receptes per poder fer front a les "mentides" que a parer seu aboca la ultradreta de manera "impúdica".

En la mateixa línia, Escudero ha explicat que un dels objectius d'Avanza és iniciar una "ofensiva ideològica de rearmament davant del nou pensament de la ultradreta" i de la "contaminació" que exerceix sobre la dreta política tradicional. Ha assenyalat que la fundació hereta els corrents del consens socialdemòcrata que van néixer a la segona meitat del segle XX i que van lluitar contra el neoliberalisme, alhora que ha remarcat que cal lluitar en el camp intel·lectual contra la ideologia "reaccionària, llibertària, populista i postdemocràtica" que té l'objectiu de "desmantellar" l'estat de dret.

Amb tot, les fonts esmentades han indicat que el PSOE ja està treballant en l'informe que pretén contribuir al paquet de regeneració democràtica que Pedro Sánchez presentarà el 17 de juliol al Congrés, que inclourà mesures que afectaran els mitjans de comunicació.