El programa PREALT a l'Hospital de de Campdevànol

Publicat el 31 de gener de 2013 a les 23:01
Tots els canvis socials, culturals,  familiars… que està patint la nostra societat actualment, han impulsat la necessitat de tenir més coordinació dels professionals d’hospital i de primària en tot el procés assistencial para garantir al pacient i als seus familiars la continuïtat de cures.

L’estada mitjana a l’hospital cada vegada es més curta i hi ha un gran nombre de pacients ingressats amb un perfil pluripatològic, crònic, amb edat avançada i amb alts nivells de dependència; tot això fa que es necessiti millorar la coordinació entre els diferents nivells assistencials per seguir oferint atenció personalitzada a l’hospital i al domicili.

A finals del 2007, a la comarca del Ripollès, varem iniciar el programa de Continuïtat Assistencial: PREALT. És un programa portat a terme per l’Hospital de Campdevànol, l’ABS Ripoll-Sant Joan de les Abadesses-Camprodon i l’ABS Campdevànol-Ribes de Freser, i consisteix en donar assistència a un tipus d’usuaris que són donats d’alta des de l’hospital i que requereixen un seguiment més específic dels seus problemes de salut per part de l’Equip d’Atenció Primària (EAP).

Pel que fa els objectius específics que ens marquem són:
  • Planificar l’alta des de l’ingrés.
  • Una bona comunicació entre l’hospital i primària.
  • Notificar les altes 24/48h abans per part de l’hospital a primària.
  • Establir un contacte per part de l’EAP amb el pacient i/o família 24/48h post alta.

Des de l’hospital definim els usuaris que són candidats a ser PREALT a partir de la població diana establerta, fem el seguiment durant la seva estada i 24-48h abans de l’alta, ho notifiquem a l’EAP. Una vegada estan al seu domicili, l’EAP estableix contacte amb ells, i segueix l’assistència.

La població diana establerta és:
  • Usuaris que pateixen una malaltia crònica, susceptible a reaguditzar-se i que implica múltiples ingressos.
  • Usuaris d’edat avançada amb dificultat per realitzar les activitats de la vida diària, amb risc de caigudes, desnutrició…
  • Usuaris que requereixen continuïtat assistencial en les cures d’úlceres i ferides.  O que precisen educació i supervisió de tractaments nous (administració d’insulina, control de medicació, oxigen a domicili…).

Definim també uns criteris d’exclusió on la nostra tasca no es pot dur a terme:
  • Si el pacient precisa atenció al domicili més de dos vegades al dia.
  • Si la complexitat de les cures i la dedicació supera a l’hora de temps.
  • Si per les cures es requereixen instruments no disponibles a domicili.
  • Si l’usuari o la família no accepten el servei.

És un programa eficaç ja que garanteix una continuïtat en l’assistència de les persones que ho requereixen, augmentant la seva qualitat de vida i disminuint els reingressos hospitalaris, i per altra banda, coordina els diferents nivells assistencials, Hospital i Primària, millorant la seva comunicació.

* Infermera de PREALT de l’Hospital de Campdevànol