Beveu meny és un programa del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, dins de la Subdirecció General de les Drogodependències, que va néixer l’any 1995 en el marc d’un projecte col·laboratiu internacional de l’OMS.
La Unió Europea és la regió del món on la proporció de consumidors d’alcohol i els nivells de consum d’alcohol per habitant són més elevats. Aquest és, per tant, un problema cultural molt arrelat.
L’objectiu del programa Beveu Menys és sensibilitzar a la població general sobre els danys ocasionats pel consum de risc d’alcohol i aconseguir reduir-ne el consum i els problemes associats. És l’atenció primària de salut qui fa la identificació precoç i la intervenció breu en el problemes d’alcohol.
El consum de l’alcohol i els problemes relacionats
Malgrat la percepció popular, la majoria de danys i despeses sociosanitàries relacionades amb l’alcohol els ocasiona el consum de risc i no la dependència de l’alcohol. És el responsable de problemes socials, mentals i emocionals molt estesos, entre ells la delinqüència i la violència familiar, que comporten uns costos enormes per a la societat. A més, causa més de seixanta tipus diferents de malalties i lesions.
L’alcohol no només perjudica el consumidor, sinó que també afecta les persones que l’envolten, des dels nonats, els infants, els membres de la família i les víctimes d’actes de delinqüència, violència i accidents de trànsit relacionats amb el consum de begudes alcohòliques.
L’alcohol i l’atenció primària
Els professionals d’atenció primària de salut tenen la responsabilitat d’identificar i intervenir en els casos en què el consum d’alcohol pugui posar en risc o perjudicar la salut del pacient, conscienciant als pacients sobre els seus riscos.
L’excés de consum d’alcohol, després del tabac i davant de la manca d’ exercici físic, l’alimentació no saludable i els accidents de tràfic, són els estils de vida modificables que poden perjudicar més la nostra salut. Modificar aquests hàbits permet viure més anys lliures de discapacitat. Això no vol dir només, viure més, sinó que també suposa viure millor.
Identificació del consum de risc i el consum perjudicial d’alcohol
La informació sobre la quantitat i la freqüència del consum de begudes alcohòliques pot aportar dades per a la diagnosi de l’estat de salut del pacient.
Com mesurar-ho?
El consum de begudes alcohòliques es pot descriure segons els grams d’alcohol ingerit o bé en funció de les unitats de beguda estàndard consumides. En aquest cas, a Europa, es considera que una beguda estàndard (UBE) conté 10 g d’alcohol. Així mesurem igual una copa de vi o cava que una cervesa o un cigaló o xarrup, que contenen una UBE, i dos UBE una copa de conyac, whisky o un combinat.
Consum de risc
Homes: Més de 28 UBE/setmana o 6 UBE en una sola ocasió de consum
Dones: Més de 17 UBE/setmana o 5 UBE en una sola ocasió de consum
Estadística
El 58% de la població pren com a màxim 30gr d’alcohol al dia, el 27% entre 30 i 50gr. i el 15% restant més de 50gr al dia.
El consum d’alcohol incrementa el risc d’una gran varietat de problemes socials, de manera proporcional a la dosi ingerida i sense indicis de cap efecte llindar. Per a la persona que beu, com més elevada és la quantitat d’alcohol que consumeix, més importants són els riscos.
Recomanacions
Consumir una petita dosi d’alcohol regularment redueix el risc de patir malalties cardíaques, tot i que la relació exacta entre la reducció del risc i el nivell de consum d’alcohol que permet reduir aquest risc encara no s’ha determinat. Els estudis de més qualitat i els que tenen en compte possibles factors que hi influeixen estableixen un menor risc quan el nivell de consum d’alcohol és reduït. La major part de la reducció del risc es pot aconseguir ingerint una mitjana de 10 gr. d’alcohol cada dos dies. Si se superen els 20 gr. d’alcohol per dia, el risc de patir una malaltia coronària augmenta.
Cal reduir el consum d’alcohol per sota el nivell de risc per a viure més anys, amb millor qualitat de vida i per evitar els problemes associats.
Mes informació del programa a la web del departament de Salut. Hi ha una calculadora perquè vosaltres mateixos pugueu calcular el que beveu.
Programa Beveu menys
Ara a portada
Publicat el 19 de febrer de 2011 a les 14:32