Confirmat el cas de llengua blava de Sant Joan de les Abadesses

Publicat el 07 d’octubre de 2008 a les 15:07
 
Malgrat la trentena de casos, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural ha volgut incidir en què Catalunya és de les poques comunitats autònomes que s'ha avançat als fets i ha dut a terme un programa de vacunació i ha recordat que aquest virus no afecta les persones.

Procediment que cal seguir davant els casos de llengua blava
Davant l'aparició del focus en una explotació, cal procedir a una ràpida desinsectació i vacunació dels animals, en cas que no estiguin vacunats. Així mateix, a les explotacions ubicades en un radi de vint quilòmetres s'ordena la vacunació urgent dels animals que no ho estiguin i que es procedeixi a una desinsectació periòdica .

L'augment en el nombre de focus declarats al sud de l'Estat francès, així com la situació de la llengua blava al nord de l'Estat espanyol ja feia, segons el DAR, 'previsible' que aquesta malaltia acabaria afectant la cabana de remugants de Catalunya.

Per aquest motiu, el DAR es va avançar als esdeveniments i va començar a principis del mes d'agost el programa de vacunes de la llengua blava per protegir el bestiar boví, oví i cabrum, i reduir el màxim possible les baixes que la malaltia pot provocar, així com la disminució de les seves produccions. La vacunació i la desinsectació són les eines bàsiques per combatre la llengua blava.

D'altra banda, des de l'any 2001 el DAR està portant a terme programes de prevenció, vigilància i alerta per fer front a la malaltia.

La malaltia de la llengua blava és causada per un virus ARN del gènere Orbivirus de la família Reoviridae. La malaltia es transmet a través de determinades espècies de mosquits del gènere Culicoides. Ara bé, només existirà transmissió quan coincideixin al mateix territori els animals infectats, els mosquits i els remugants.

La malaltia de la llengua blava afecta tots els remugants incloent ovelles, cabres, bovins, búfals, camells, antílops i cérvols.

La malaltia no afecta igual a tots els animals i només es pot combatre eficaçment per mitjà de la vacunació dels remugants domèstics. Les ovelles i alguns cérvols són les espècies més afectades clínicament. En el bestiar boví i cabrum la infecció generalment no es manifesta.

Per aquest motiu s'està vacunant tota la població diana de Catalunya, és a dir, vaques, vedells, ovelles i corders de més de tres mesos d'edat. La previsió és que les vacunacions estiguin finalitzades a finals de novembre.

El DAR subministra les vacunes i paga l'aplicació que efectuen veterinaris específicament habilitats per fer aquesta tasca. El ramader, per tant, no haurà de pagar cap despesa per vacunació. D'altra banda, els ramaders seran indemnitzats segons el barems oficials per la mort dels animals a conseqüència de la malaltia i per accidents deguts a l'aplicació de la vacuna.