El camp de presoners de Prats de Molló

Una de les imatges icòniques de l'exili republicà es va fer en el camí de coll d'Ares cap al municipi nord-català | ElRipollès.info completa l'especial sobre els 75 anys de la Guerra Civil

Camp de presoners de Prats de Molló
Camp de presoners de Prats de Molló | Roger Violet/L’Ilustration
Antoni Llagostera/Arnau Urgell
20 de febrer de 2014
Camp de presoners de Prats de Molló Foto: Roger Violet/L’Ilustration

Uns 100.000 republicans –entre militars i civils- van abandonar el país per coll d'Ares, el que suposa una quarta part de tot els exiliats. Tanmateix, va ser una retirada poc visible enfront a altres rutes com la de l'Empordà. Curiosament, una de les fotos més impactants d'aquest exili va ser feta a Prats de Molló (el Vallespir), on s'internaven en un camp de presoners els milers de persones que creuaven el coll d'Ares. Amb aquest reportatge, una versió adaptada d'articles publicats per Antoni Llagostera, president del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, ElRipollès.info completa l'especial per commemmorar el 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil a la comarca.

Una foto històrica i apropiada fraudulentament

Per la ruta de coll d’Ares hi passà la part que restava de la família de Mariano Gracia, un pagès de Montsó, amb el seus fills Alicia i Amadeo, que tenia quatre anys. La mare, Pilar Bamala, i un germà de dotze anys, Antonio, havien mort en el bombardeig del 20 de novembre de 1937 a Montsó (Osca). Des d’aquest municipi van començar el camí de l’exili el març de 1938, passant per Lleida, l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, una colònia per a nens a la Garriga, i van continuar el viatge en camió fins a Camprodon.

En la fotografia, del fotògraf belga Roger Violet (que signa com Sahara), apareguda a L’Ilustration (11 de febrer de 1939), se’ls veu fent la via de baixada cap a Prats de Molló. Gràcies a la publicació de la imatge al diari El País el 10 de gener de 2003, va poder-se identificar i localitzar Amadeo Gracia, que en aquell moment vivia a Madrid.

Cal dir que aquesta fotografia, feta a Prats de Molló, al peu de coll d'Ares, va ser utilitzada com a model pel monument que es va aixecar a l'Empordà. Es tracta d'un cas d'apropiació i manipulació. La imatge es va publicar a L'Ilustration , una capçalera històrica de la premsa francesa, una de les primeres en apostar per la imatge com a element periodístic, i que es va publicar entre 1843 i 1944. El fotògraf belga Roger Violet (que signa com Sahara), va fer una reportatge sobre la retirada de Catalunya, publicat l'11 de febrer de 1939. Consta de 14 fotografies, totes elles d'una gran qualitat informativa.

El text del reportatge diu: “La guerre civile en Espagne. Janvier et février 1939. Après la prise de Barcelone et face à l'avancée des nationalistes en Catalogne, l'exode en France par la frontière du col du Perthus dans les Pyrénées Orientales, de nombreux civiles espagnols ainsi que de militaires de l'armée républicaine (La Guerra Civil a Espanya. Gener i febrer 1939. Després de la caiguda de Barcelona i davant l'avenç dels nacionalistes a Catalunya, l'èxode a França per la frontera del coll del Perthus en els Pirineus Orientals, de nombrosos civils espanyols així com de militars de l'exèrcit republicà)”.

La foto de la família Gracia

Del conjunt de fotos de Violet editades a L’Ilustration (quasi totes de la zona de La Jonquera) sols n'hi ha dos que es van fer a Prats de Molló. La primera és la de la família Gracia, encara que en cap moment s'indica que era feta en aquest indret. La segona, menys coneguda, mostra un dels camps de presoners de Prats de Molló.

La primera de les fotos, la de la família Gracia, té el següent peu de foto: “L'arrivée des réfugiés espagnols au col du Perthus, un enfant victime de la guerre civile, appuyé sur une béquille, car une jambe en moins, s'avance péniblement avec l'aide de son père, vers la frontière française (L'arribada de refuguiats espanyols al coll del Perthus, un nen víctima de la guerra civil, amb el suport d'una crossa, amb una cama de menys, avança penosament amb l'ajuda del el seu pare cap la frontera francesa)”. Avui sabem clarament que l'entrada de la família Gracia es va fer el camí de la retirada pel coll d'Ares.

Jorge M. Reverte, en el seu llibre La caída de Cataluña (Barcelona, 2006) explica d'una manera molt detallada l'origen del reportatge i detalls de la foto de la família Gràcia: “Roger Violet es un fotógrafo holandés que trabaja para una revista francesa, L'Ilustration. Está en la frontera, en Prats de Molló, cubriendo el éxodo de los españoles. Un hombre de aspecto campesino, tocado con una boina negra y que lleva dos mantas cruzadas sobre los hombros, encabeza una comitiva patética. De la mano lleva a una niña de unos siete años que se mueve con dificultades porque le falta una pierna y ha de apoyarse en una muleta. La niña viste un abrigo corto y una bufanda que le arropa el cuello. Detrás, un campesino francés ayuda a otro niño, más pequeño, a quien también le falta una parte de su pierna izquierda y que se apoya en una muleta adaptada a su escaso tamaño. Más atrás hay otro niño, que no llega a los catorce. Cierra la marcha una pareja que transporta algo de equipaje en un saco a la espalda y una caja descomunal, que la mujer carga sobre la cabeza, porque los grandes bultos siempre los llevan mujeres. Hay un octavo personaje, un hombre vestido con un abrigo que mira hacia atrás y tiene a su lado, descansando en el suelo, una gran maleta y una garrafa de vino protegida con un mimbre bien trenzado. Parece como si esperara un autobús o un tren.
El hombre que encabeza la marcha y los niños miran a la cámara. En esos cuatro pares de ojos se condensa todo lo que un fotógrafo pueda necesitar para ofrecer un testimonio del sufrimiento, aunque no hay lágrimas ni gestos exagerados. Son miradas serenas, que parecen haber digerido todo lo que un ser humano es capaz de resistir
.

El padre se llama Mariano Gracia y los niños, Alicia, Amadeo y Antonio. Al campesino que ayuda a Amadeo a moverse por la empinada cresta, Thomas Coll, también le falta una pierna, que perdió en la guerra de 1914, luchando contra los alemanes. Mariano y sus hijos llevan caminando muchos días, sin nada que transportar, sólo las mantas y las muletas de los niños. Han pasado varias noches al raso, con temperaturas bajo cero. Apenas han comido desde que abandonaron La Garriga, treinta kilómetros al norte de Barcelona, huyendo de las tropas franquistas. No han necesitado preguntar en ningún momento cuál es el camino que lleva a Francia: se lo ha marcado la inacabable comitiva de miles de refugiados que como ellos han ido dejando a su paso un rastro de enseres y muertos que jalona los caminos y senderos que acaban allí, en Prats de Molló.

Falta Pilar Bamala, la esposa de Mariano y madre de los tres niños, que murió hace poco más de un año por las heridas causadas por la misma bomba de aviación que mutiló a sus hijos. Desde entonces, Mariano ha vivido con la única obsesión de que a sus pequeños no les pase nada y de que no se queden solos. Él es un hombre de izquierdas y terne que los franquistas puedan encarcelarlo. Por muy dura que sea la marcha, su voluntad ha sido más poderosa que todas las dificultades que la guerra le ha puesto por delante. En pocos metros, sus hijos estarán a salvo. Con él. La imagen de la familia de Mariano Gracia será una de las más emblemáticas del horror del éxodo español a Francia. Pero eso, ahora, a Mariano y sus hijos no les importa
”.

Al diari El Pais, al suplement Babelia (num. 1072. Dissabte, 9 de juny de 2012), dins de l'article “Voces del exilio. La memoria de los desterrados de la Guerra Civil resurge en nuevos libros” hi ha un nou testimoni del pas de la frontera per Prats de Molló d'un exiliats: “Prats de Molló. Mi madre era una mujer muy tímida, así que sus padres decidieron acompañarla para que saliera de una vez de España, del infierno de la guerra. Iba pendiente de sus dos hijos pequeños cuando el tren se detuvo. Los padres de mi madre pensaron que la aventura había acabado y le sugirieron entonces que se armara de valor antes de que llegaran los franquistas para obligarlos a regresar: que dejara el tren y que siguiera sola con sus retoños. Así que fue hacia la puerta, la abrió, pero no fue capaz de dar el salto: nevaba, el frío era insoportable, no se veía nada en la oscuridad de la noche. Decidió quedarse. Al día siguiente partieron hacia Prats de Molló, al otro lado de la frontera. Llegaron: ¡lo habían conseguido! Podían empezar de nuevo. Si mi madre hubiera saltado por aquella puerta la noche anterior, todo hubiera terminado: el tren se había detenido al lado de un precipicio”. María Luisa Capella nació unos años después, ya en México. Ahora recuerda la salida de su madre de España –su padre estaba en el frente- como un lejano episodio que salió bien. Las cosas, sin embargo, pudieron haber terminado de otra manera”.

La segona foto de Prats de Molló publicada a l'Ilustration és del camp de presoners. En aquest cas està situada correctament: “Un camp de miliciens gouvernementaux désarmés à Prats-de-Mollo (Un camp de milicians gobernamentals desarmats a Prats de Mollo)”.

Soldats republicans descansant a la carretera de la Presta. Foto: Cedida Antoni Llagostera