
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha signat avui amb el Consell Comarcal del Ripollès un conveni per posar en marxa el Pla d'assistència i suport (PAS) als municipis en matèria de Protecció Civil amb una aportació de poc més de 9.000 euros. També s'han signat convenis homòlegs amb els consells de l'Alt i el Baix Empordà i la Garrotxa.
La firma dels convenis l'ha presidida el secretari general d’Interior, Joan Boada, acompanyat pel director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, el director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Marc Vidal, i els representats dels quatre consells comarcals: el ripollès Enric Pérez, la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Consol Cantenys; el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona; i la presidenta accidental del Consell Comarcal del Baix Empordà, Dolors Padilla.
A través d’aquests convenis s’atorga una subvenció directa als quatre consells comarcals que disposen des del passat mes d'octubre d'un Pla d’assistència i suport als municipis homologat per la Comissió de Protecció Civil, amb el propòsit d’impulsar la creació i implantació d’estructures de protecció civil d’àmbit supramunicipal.
La Llei 4/1997 de Protecció Civil de Catalunya reconeix als consells comarcals com a entitats que participen en les tasques de protecció civil i que han de donar el suport necessari als municipis de la comarca que no disposin de cap servei professional per fer front a les emergències.
Amb aquest conveni, l’objectiu principal de Protecció Civil és assentar les bases per a la creació d’una infraestructura bàsica de protecció civil dins l’organització del Consell Comarcal, per donar suport als ajuntaments en la realització de les seves funcions i regular l’execució i elaboració dels plans municipals.
El secretari general d’Interior, Joan Boada, ha destacat que”es tracta d’una col·laboració estreta entre la Generalitat i un òrgan supramunicipal per potenciar l’elaboració dels plans locals d’emergències, i que ha de permetre ajudar als municipis petits que no tenen recursos”.
Boada ha manifestat també que “el risc zero no existeix” i que “hem de saber transmetre als ciutadans que serem capaços de gestionar aquella emergència. Per això es necessita d’una relació interinstitucional i bons tècnics, que és el que estem fent en aquests moments”.
El secretari d’Interior ha recordat, però, que la màxima autoritat al municipi són els alcaldes, i que “han de prendre decisions amb dos elements claus: un pla que li digui què ha de fer en cada moment, i alhora amb un tècnic del consell comarcal perquè l’assessori”.
- Nota de premsa del Departament d'Interior
- Documentació del PAS del Ripollès