MOCIO DEL GRUP MUNICIPAL DE CONVERGÈNCIA I UNIÓ
demanant la modificació dels mecanismes d’aplicació del Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal per tal que sigui més accessible a les empreses
demanant la modificació dels mecanismes d’aplicació del Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal per tal que sigui més accessible a les empreses
Il.ltre. Sra. TERESA JORDÀ i ROURA
El govern de la Generalitat de Catalunya va acordar el 22 de gener de 2008, impulsar un Pla d’iniciatives de Dinamització Comarcal (IDC) a les quatre comarques de Catalunya amb més necessitat de reactivació econòmica: l’Anoia, el Pallars Jussà, el Ripollès i la Terra Alta. L’IDC volia afavorir la vertebració del territori, compensar les desigualtats, i potenciar el desenvolupament de les zones amb menys dinamisme econòmic o especialment despoblades del territori català, d’acord amb el que estableix el Pla de Govern 2007-2010.
D’acord amb el Pla d’Iniciatives de Dinamització Comarcal el contingut de cada pla específic respecte al foment de l’activitat econòmica deia el següent:
“Els ajuts aniran adreçats a dos àmbits:
a. Àmbit del sector públic (per ens locals): els ajuts es destinaran al
desenvolupament de projectes que proporcionin al teixit econòmic i empresarial del territori un suport per al desenvolupament de la seva activitat o dels seus projectes de futur.
b. Àmbit empresarial (per empreses privades): es donaran ajuts per impulsar aquelles iniciatives empresarials que generin ocupació i que actuïn com a força motriu del desenvolupament empresarial a la comarca.
En total, el Govern de la Generalitat destinarà 24 milions d’euros a repartir entre les quatre comarques, 6 milions d’euros per comarca, al llarg de tres anys. El 75% de l’import serà en forma de préstecs amb condicions preferents i el 25% restant en forma de subvenció a la inversió.”
Segons les informacions del sector empresarial que hem pogut contrastar des del Grup Municipal de CiU a l'Ajuntament de Ripoll, el pla no està funcionant de manera efectiva i els empresaris s’estan trobant amb dificultats a l’hora d’accedir a aquests recursos econòmics en forma de crèdits i subvencions de la manera que els planteja el govern.
Precisament el fet que el 75% de l’import sigui en forma de préstec, i que només el 25% restant sigui en forma de subvenció, no permet atendre la demanda majoritària del sector empresarial en forma de subvenció, dedicant-se aquesta majoritàriament al sector públic.
Pel que fa als préstecs en condicions preferents, el sector empresarial tampoc està trobant avantatges a aquest suposat privilegi, perquè l’Institut Català de Finances els demana un aval, en uns moments en que les entitats financeres els han restringit molt.
Si realment el que pretén el govern és incentivar l’economia d’aquestes comarques, és imprescindible que s’intenti fer de la forma més efectiva possible, i no amb la problemàtica de gestió que s’estan trobant els empresaris a l’hora de demanar aquestes ajudes, per la qual cosa, no s’estan beneficiant d’aquest pla.
Amb tot, s’estan aportant més diners al sector públic que al privat, quan precisament aquest tipus de plans de dinamització haurien de ser efectius sobretot per als empresaris, als quals caldria facilitar l’accés als ajuts per així incentivar l’economia i la societat amb la creació d'ocupació d’aquestes comarques que formen part del pla.
Per aquests motius, els regidors del grup municipal de CiU demanen que es sotmeti a votació l'aprovació dels punts següents:
Que l'Ajuntament de Ripoll s'adreci exposant aquesta problemàtica al consell executiu de la Generalitat de Catalunya, instant-lo a modificar els mecanismes d’aplicació del Pla per tal que sigui més efectiu i fàcil d’accedir-hi per part de l’empresari.
Que es comuniqui aquest acord al Consell Comarcal del Ripollès, ajuntaments de la comarca i diputats ripollesos dels diferents grups parlamentaris per tal que puguin ajudar a fer pressió política.