La nevada de Sant Esteve va afectar especialment Vallfogona de
Ripollès. Més de 22 hores sense llum -avui encara hi ha masies que
funcionen amb generador- i unes 350 hectàrees de bosc danyades. Algunes
de les forests més afectades -entre el 30 i el 50% de peus trencats-
són a les zones de Piella, Samala, la Tosca... Així mateix 15,3 km de
camins municipals han quedat malmesos. El president de la Diputació
s'ha interessat per les ajudes que, en les properes dues o tres
setmanes, el Departament de Medi Ambient i Habitatge haurà de concretar.
Per altra banda, no ha volgut avançar quina part del cost de restablir la normalitat al terme -xifrat en uns 15.000 euros- podrà sufragar la Diputació. Vilert ha reconegut que només la nevada de Sant Esteve 'multiplicarà per quatre o cinc', les despeses mitjanes anuals d'alguns municipis. 'Caldrà veure com es complementa la partida convencional per neteja de neu' que per té un import total de 250.000 euros pel conjunt de municipis. En tot cas s'ha compromès a donar el mateix tracte que els municipis de costa afectats per la llevantada.
Freixa també ha lamentat la 'lentitud de la direcció general de Carreteres en la tasca de neteja de la carretera N-260a'. Tant els dies de nevada, 'amb Foment a primera hora passava la màquina i ara no és així', com la retirada de branques trencades. 'S'han produït algunes topades' ha afegit. La queixa del consistori vallfogoní se suma d'aquesta manera a la realitzada pel Consell Comarcal dies enrere.
Precisió aèria
El gerent del Consorci dels Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR), Esteve Pous, ha explicat que després de realitzar una avaluació aèria l'afectació més severa se situa en 1.000 hectàrees dels termes d'Ogassa, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Vallfogona. A banda, hi hauria una zona amb danys més lleus d'unes 4.000 hectàrees. El Consorci Forestal de Catalunya va afirmar que en les forest més afectades les tasques de neteja podrien suposar entre 1.200 i 1.600 ha.
Mentre Vilert era a Vallfogona, la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, era a Riudaura (la Garrotxa). Allà ha confirmat que s'obriran dues línies d'ajuts, una per a
propietaris i una altra per als ens locals, seguint les bases aprovades
pel Departament tot i que es destinarà una subvenció extraordinària que
encara no està xifrada. Amb el pla d'actuació pendent d'acabar-se,
encara no es pot parlar de la xifra total per ajuts, però Buenaventura
ha apuntat que oscil·larà de ben segur entre 4 i 5 milions d'euros al conjunt de comarques afectades (a banda del Ripollès i la Garrotxa, Osona, la Selva i l'Alt Empordà).
També ha dit que aquests diners no provindran exclusivament del
pressupost d'aquest 2009 sinó que s'assolirà en els pròxims anys.