Els alumnes de l'Aula d'Hostaleria, tercers al Concurs de joves cuiners i cambrers de Catalunya

Publicat el 19 de maig de 2006 a les 15:21
Aquest dimecres, 17 de maig de 2006, tenia lloc el concurs de Joves Cuiners i Cambrers de Catalunya a l'Escola d'Hostaleria de Lleida, on els alumnes que cursen el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Cuina a l'IES Abat Oliba de Ripoll i a l'Aula d'Hostaleria del Ripollès, van quedar en tercera posició. Recordem que d'aquest cicle, s'imparteixen les classes teòriques a l'IES Abat Oliba i les classes pràctiques a l'Aula d'Hostaleria del Ripollès del Consorci Ripollès Desenvolupament. Un total de 48 alumnes participants de 12 escoles d'hostaleria (públiques i privades), s'esforçaven per aconseguir el primer, segon i tercer lloc a la competició.
Les escoles que hi van participar van ser:
Escola d'Hostaleria de Cambrils
Escola CEET de Barcelona
Escola Joviat de Manresa
Aula d'Hostaleria del Ripollès (IES Abat Oliba de Ripoll - Consorci Ripollès Desenvolupament)
Escola d'Hostaleria Sant Pol de Mar
IES Bisbe Sivilla de Calella
Escola d'Hostaleria de Castelldefels
Escola d'Hostaleria i turisme de Lleida
Escola d'Hostaleria de Sitges
Escola d'Hostaleria Vall d'Aran
Escola d'Hostlaeria Hospitalet

Els concursants estaven agrupats en equips de 4 persones, 2 alumnes feien de cuiners i dos de cambrers. L'equip de l'aula estava format per Albert Espelt, Xavier Morera, Marta Torres i Eduard Blanch.

Les bases del concurs eren les següents:
Es donaven dos plats de receptari tradicional: peus de porc amb cargols i menjar blanc de postres.
Els concursants havien de reintrerpretar els plats a partir de la recepta tradicional. S'havia de seguir fidelment la recepta i només podien afegir fins a un màxim de 6 ingredients.
Havien d'escollir un vi que maridés amb el plat principal.
Cada 20 minuts entrava un equip nou a la cuina
Tenien 2 hores per elaborar els plats

El jurat estava format per 14 persones de reconeguda trajectòria en el món de l'ensenyament, de la gastronomia, de la literatura gastronòmica entre d'altres, com l'Ada Perellada, en Josep Lladonosa, Pep nogué, Pep Riera (Unió de pagesos), etc.

El jurat estava repartit per la cuina observant la higiene, la tècnica, la preparació, el treball en equip, etc. I interpretant el paper de clients i tastadors.
Es va donar molta importància al servei de sala, els alumnes havien de parar taula, servir els plats, explicar el contingut dels plats, el motiu del maridatge del vi escollit, fer una demostració d'habilitat amb fruita natural, etc.

El jurat que feina de clients fins hi tot posaven casos reals com ara el fet de voler canviar de cadira, demanar sal, etc.

Finalment, l'equip del Ripollès va ser un dels tres guanyadors.

El concurs estava ben preparat. Tots els equips trobaven a la cuina un cistell amb tots els ingredients demanats per a poder elaborar els seus plats.

Aquest concurs ha estat coorganitzat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i la revista Descobrir Cuina, i coordinat per l'Escola d'Hostaleria de Sant Narcís de Girona.