
A Sant Joan de les Abadesses acaba de néixer la primera explotació de pollastre ecològic de la comarca. Serà la cinquena del Principat –la més gran- i l'única que comptarà amb un escorxador propi. El projecte, comandat per l'Edu del Valle i Marta Cortés, està preparat per criar fins a 1.300 pollastres i espera poder començar la comercialització el proper mes de febrer.
L'explotació està ubicada a can Martié del disseminat de la Baga d'Amunt, en una de les faldes de la plana de la colònia Llaudet. L'Edu del Valle i la Marta Cortés s'hi van instal·lar tot just fa un any i mig amb l'objectiu d'engegar un projecte que feia molt temps que tenien el cap. La finca comptava amb unes naus d'una explotació porcina que va tancar fa quinze anys. “Hem reutilitzat aquestes instal·lacions i les hem adaptat a un producte que creiem que pot tenir sortida” explica del Valle. Juntament amb la seva parella -originaris de Barcelona però que ja havien viscut en un poblet de la Segarra- han tirat endavant la societat Cal Nanot SC, denominació que pren la referència més antiga que han trobat de la finca on s'han establert.
Les dues naus de porcs s'han reconvertit en quatre estables pels pollastres de pagès de criança ecològica. Per tal de certificar-ho com a producte ecològic cal que a l'interior per cada deu exemplars disposin d'un metre quadrat i quatre metres quadrats de terreny exterior per cap. De fet, al llarg del dia els pollastres podran voltar per un tancat de 5.500 metres dividit en quatre espais. No reben cap tipus de tractament antibiòtic ni d'hormones i la seva alimentació és a base de blat de moro ecològic així com el que trobin als prats de la finca.
Comercialització en venda directa i per cooperatives de consum
Els primers pollastres ja estaran llestos el mes de febrer. Tot just són uns 150 que van entrar a la granja fa uns deu dies. “Per tal que ens el certifiquin com a màxim poden tenir tres dies de vida” explica del Valle. Poc a poc, aniran incrementant el número de pollets fins que cal Nanot funcioni al 100%. La idea és, segons els seus impulsors, tenir animals nous cada mes per assegurar una comercialització contínua.
Els principals canals de venda seran la directa als particulars del Ripollès i la Garrotxa –a través del web o del telèfon- així com a les cooperatives de consum i a les cistelles ecològiques. “Quan sigui gent d'aquí els proposarem que pugin a la granja o els hi durem a casa” afirmen els impulsors de cal Nanot. En canvi, pels clients particulars de fora de la comarca la venda es farà a través de l'empresa Pirinat encapçalada pel ramader campdevanolenc Enric Camprubí. Pirinat ven, a banda de la vedella ecològica de Camprubí, xai lletó d'una explotació de Rocabruna i ben aviat també ho farà amb el pollastre de cal Nanot i porcs d'una finca de Sant Joan.

