Eudald Carbonell i el canvi climàtic

Publicat el 01 de febrer de 2007 a les 16:02
 
 
Davant d'una sala plena de gom a gom, Carbonell va observar que "fa 4.000 anys feia més calor que a l'actualitat. Ho sabem perquè s'han fet sondejos marins que ens informen d'aquestes cicles del clima o estadis. Això se sap analitzant la variabilitat de la presència d'àtoms de l'oxigen. Les dades obtingudes constaten que estem a l'estadi isotòpic 1 des de fa 10.000 anys i no pot durar més d'uns altres 10.000 anys, perquè sempre ha estat així. La força termodinàmica del planeta provoca aquests cicles i té aquesta tendència. Hauria d'haver una alteració molt insòlita de les forces termodinàmiques perquè això no fos d'aquesta manera. Actualment passem per una època temperada i, després sempre ha vingut una glaciació".
 
L'estudi del sediment marí
Abans parlàvem de glaciacions que es podien conèixer estudiant els rius, "ara –va afirmar Carbonell- es fan perforacions marines i amb les dades que obtenim del sediment acumulat en diferents capes podem saber si ha fet fred o calor, en quin període i durant quan de temps. La tendència termodinàmica indica que després d'un període de calor sempre ha vingut un altre de fred, i això serà així almenys que falles la tendència termodinàmica. Fa 100.000 anys es va produir una època seca molt semblant a l'actual i va anar seguida de la darrera glaciació. A l'Edat Mitjana, als segles XII-XIII, la temperatura era més alta que ara, i la gent vivia fins a 1.800 metres, però al segle XVIII, per exemple, va haver-hi un refredament terrible i els pobles medievals es van traslladar a les planes".
Per tant, Eudald Carbonell considera que "tot això que està succeint a l'actualitat, ja ha passat abans, i podria ser que estiguem en una d'aquestes crestes que la tendència termodinàmica porta al fred". En aquest sentit va subratllar que "actualment s'estudien molt les qüestions paleoclimàtics, doncs els governs s'han donat compte que influeixen moltíssim en l'ecosistema i aquest en l'economia de la població. Per tant, hi ha tot una sèrie de factors que no podem deixar a mans de primats poc evolucionats. La consciència crítica d'espècie i el desenvolupament del progrés conscient han de dir-nos com organitzar-nos amb més eficiència, si no les conseqüències poden ser terribles, tot i que jo soc molt optimista".