Girona va celebrar dijous el segon Fòrum Tecnològic

Publicat el 18 de desembre de 2006 a les 09:28
El Centre Tecnològic Eduard Soler de Ripoll ha escollit com a seu el flamant Palau de Congressos de Girona per potenciar  el seu congrés tecnològic que enguany ha celebrat la segona edició. El Fòrum s'ha fet aquest passat dijous 14 de desembre i ha començat amb un acte inaugural a càrrec del Sr. Francesc Solà -President de la Fundació Eduard Soler-, El Sr Josep Tresserres-Vicerector de Transferència de Tecnologia de la Universitat de Girona, el Sr. Manel Xifrà-President del Grup empresarial Comexi-, Sr Xavier Amores-delegat provicial del Cidem a Girona i el Sr. Josep Mª. Ferrer-Arpí de la de la Coorporació Catalana de Radio Televisió, que ha actuat com a presentador i introductor de la jornada.
 
Han sigut 140 els congressistes assistents, provinents d´arreu de l´estat. El caràcter internacional del congrés ha vingut donat per la participació de ponents especialistes provinents d´Anglaterra, Itàlia, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Suissa i Espanya.
 
El principal tema de debat d´aquest congrés ha sigut el RAPID MANUFACTURING, conjunt de tecnologies amb un potencial increïble per a la fabricació aditiva directa, sense utillatges, de peces finals amb aplicacionsa tots els camps  des de l´aeronàutica fins a la cirurgia, la indústria farmacèutica, l´art, la bioquímica o la paleontologia.
 
Reduir el temps per a la introducció dels productes al mercat, produir quantitats petites i productes únics a costos assumibles, prescindir d'utillatges de fabricació, fabricar a comanda, desplaçar el procés productiu just al lloc on es consumeix, prescindir d'estocs, poder ignorar les restriccions imposades pel procés productiu, dissenyar sense importar la complexitat geomètrica, canviar de disseny a gust del consumidor,... són aspectes que formen part del somni de moltes empreses.
 
Però ja no és un somni. És una realitat en força aplicacions del sector automobilístic, de la medicina i la biomecànica: implants, pròtesis, models d'intervenció quirúrgica,... del sector aeronàutic i aeroespacial, el sector de l'electrònica, de la màquina eina, de l'equipament esportiu, la joguina, la decoració, la joieria, l'arquitectura, la bioquímica, i d'altres. Realitat que devem a l'aparició d'aquestes tecnologies.
 
El 2on Fòrum Tècnic del RM ha posat al seu abast el coneixement d'aquestes tecnologies, el seu present, les seves aplicacions i el seu futur, alhora que ha oferert el lloc on debatre de quina forma es poden incorporar als processos productius de la indústria per tal de gaudir dels avantatges que aporten.
 
El contingut de les diferents ponències  ha estat eminentment de caràcter tècnic i ha comptat amb l'explicació de diferents especialistes d'arreu d´Europa. La realitat industrial i el constant esforç de recerca han conduit a la organització a contactar i sol·licitar la presència de reconeguts experts internacionals d'ambdós àmbits, l'empresarial i l'acadèmic.  Uns, han aportat l'experiència en l'ús industrial i els models de negoci i, els altres, l'estat actual i les línies d'actuació de la recerca més avançada.
 
El Centre Tecnològic de la Fundació Eduard Soler és l'eina de la Fundació, creat per donar suport a les empreses del Ripollès i el seu entorn més ampli en el camp de l'I+R+D. Amb més de deu anys d'experiència en el camp de les tecnologies additives, l'equip del CTES treballa per liderar la implementació de les tecnologies del RM a la industria productiva del seu entorn i per esdevenir centre de referència on trobar el coneixement, els serveis i la recerca més avançada en el camp del RM.