L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha enviat una carta als mitjans de comunicació on vol aclarir les causes de l'abocament d'aliments al municipi per part del consistori. Aqui podeu llegir la carta sencera.
En els últims dies Sant Joan de les Abadesses ha aparegut a la premsa per uns fets que ningú hagués volgut, però que lluny de les interpretacions que se n'han fet, l'Ajuntament de la vila es veu amb la necessitat d'aclarir, encara més detalladament, els motius pels quals han aparegut a l'abocador provisional del municipi, aliments caducats i no caducats i el perquè es trobaven sota una capa de sorra.
Des de fa molts anys el nostre ajuntament, com la resta del país, té la possibilitat de demanar aliments de Creu Roja per a casos de persones necessitades. Aquests recursos són bàsicament galetes, arròs, carn enllaunada, llet en pols, natilles i anys enrera també hi havia hagut oli. Quan una persona amb aquestes necessitats bàsiques s'adreça a l'Ajuntament, la treballadora social estudia el cas, fa una valoració i dóna aquests aliments a la persona en qüestió.
L'any 2003 els serveis socials d'atenció primària, que en el cas del l'ajuntament de Sant Joan és un competència delegada al Consell Comarcal del Ripollès, fan una reflexió vista l'experiència dels anys precedents :
"(...)
- a Sant Joan de les Abadesses, com en la resta de municipis de la comarca no hi ha realment gent necessitada d'aquest tipus d'ajut. Podia existir la necessitat en moments puntuals, però la periodicitat amb la que arribaven no solucionava el problema, per tant, es poden fer servir altres recursos
- a la resta de població es creen molts perjudicis, ja que la gent no entén perquè a uns se'ls ajuda i altres no. Des de serveis socials, es valoraven les sol·licituds a través d'un barem econòmic, però al tenir poques sol·licituds se'ls hi facilitaven a tothom que en demanava, per tal de no haver de llençar els aliments, com ha passat alguna vegada.
- Molts aliments que arribaven d'aquest programa els hi restaven pocs dies per caducar quan arribaven i molts caducaven abans de repartir-se. Per tant, s'havia de llençar un volum important d'aliments.
- Gent que ho havia demanat no es presentava el dia i hora indicats per recollir-lo, el què denota que no hi ha una necessitat real. Aquest retard provocava una acumulació i caducitat dels aliments.
- Hi ha aliments que la gent no vol (en particular pots de carn, llet en pols) que no se'ls emportaven o bé després els llançaven.
Per això, es va arribar a la conclusió que és un recurs poc idoni per a la població que s'atén, i per tant, es va procedir a les persones responsables de l'àrea de serveis socials de cada un dels municipis arribant a l'acord de no distribuir-ho a través dels serveis socials d'atenció primària.
Concretament a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses es van rebre per última vegada al novembre de 2003, després d'un acord amb voluntàries de Càrites perquè fossin elles qui els distribuïren. Ens consta que moltes de les persones que havien citat per venir-los a buscar no es van presentar, per aquest raó es va decidir que no es tornarien a demanar..."
Donat que la delegació de Càrites a Sant Joan no disposava d'espai físic per emmagatzemar aquests aliments, van sol·licitar a la casa de la vila poder guardar-los a l'edifici de l'Ajuntament. Al mateix temps, la treballadora social de l'ajuntament va enviar una carta als beneficiaris d'aquests aliments durant els darrers temps, amb registre de sortida el 16 d'octubre de 2003, feta tant en català i castellà, on se'ls deia literalment:
"...m'adreço a vostès per informa-lo que si volen sol·licitar l'ajut d'aliments de la Creu Roja hauran de personar-se al despatx de serveis socials de l'Ajuntament dins els següents dies i horaris (...)
Tanmateix els volem informar que a partir d'ara aquests aliments estaran gestionats per l'entitat sòcio-benèfica Càrites
Atentament
La treballadora social
Sant Joan de les Abadesses, 16 d'octubre de 2003 ..."
A partir d'aquest moment, se segueix constatant que aquest és un recurs poc idoni i que la gent no el fa servir, tot i que hi puguin haver situacions puntuals de necessitat.
No obstant, el menjar va continuar essent custodiat a les dependències de l'ajuntament, en concret a la planta soterrani. " Ja fa uns mesos que es sentia una pudor a les escales que donen accés als sotans i no sabíem d'on provenia la pudor(...)el dimarts 6 de setembre de 2005 preparant el muntatge de la Festa Major, vàrem obrir la porta dels sotans que dóna accés al garatge per poder treure'n coses i material cap al garatge, i no haver de donar la volta a l'edifici. Va ser llavors quan vàrem descobrir d'on venia la pudor, hi havia tot el menjar que dóna Creu Roja en mal estat i llençat de qualsevol manera, packs de llet i natilles foradats, caixes de galetes mullades de llet dolenta.... Recordar que el magatzem habitual pel menjar és aquest. (...)"
És aleshores quan es pren la decisió d'abocar-los a la parcel·la municipal, que funciona com a planta de transvasament de residus, fins que es transporten a l'abocador. Aquesta parcel·la l'utilitzen diferents industrials, bàsicament de la construcció, i l'ajuntament finança el seu trasllat a l'abocador normalment de la Carretera d'Ogassa. Els motius pels quals es decideix abocar els aliments allà:
"
- els contenidors de les rodalies eren plens
- pel seu mal estat i forta pudor que feien, si s'hagués abocat en qualsevol contenidor la gent s'hauria queixat de la forta pudor
(...)
Cal tenir en compte que tant la llet amb data de caducitat setembre de 2004, així com les natilles amb data de caducitat desembre de 2004 impregnaren i mullaren la resta de menjar. Es va retirar uns dos dúmpers de menjar dolent "
Així doncs, dos dies abans de l'inici de la Festa Major es dipositen aquests residus en aquesta zona a l'espera de llençar-los definitivament a l'abocador. No es va fer una tria dels mateixos malgrat que alguns no estaven caducats perquè les llaunes rebentades i els líquids dels que es van podrir haurien pogut ser causa d'infecció a la resta. Per minimitzar la forta pudor que van generar els aliments en mal estat, es va decidir cobrir-los amb una capa de sorra. Es volia evitar també que ningú en pogués fer un ús no adient i patir-ne conseqüències indesitjables. És cert que el lloc segurament no era el més adequat, però es preveia que aquells residus serien retirats definitivament hores després, com altres piles de runa amuntegada que hi havia al voltant, tal i com es fa habitualment des de fa molts anys.
El dilluns 12 de setembre a les 16:33h, el regidor de l'ajuntament del grup de Convergència i Unió, el senyor Raimon Traver, envia un missatge sms al mòbil de l'alcalde dient textualment: "Carles, perdona que et molesti però quan tinguis 10 minuts aquesta tarda, truca'm, perquè hem de parlar d'un tema urgent". El mateix dilluns a les 20:25h l'alcalde truca al regidor. Li comenta que és un tema greu, referent a uns aliments que uns veïns han dit, que s'havien llençat tot i no estar caducats, però que prefereix parlar-ne personalment i no per telèfon. Casualment, la trobada es produeix al Carrer Mossèn Masdeu, aproximadament a les 20:40 h. El regidor Raimon Traver, no aclareix a pregunta de l'alcalde, a on són els aliments. Diu que li han dit, però després afirma que ell també els ha vist. Tampoc aclareix de qui són. Diu que té les sospites que han de ser de l'ajuntament o de la residència, ja que ell havia estat abans a la Creu Roja, i és possible que tinguin relació amb el consistori. L'alcalde li comenta que ell no té constància que a l'ajuntament hi hagi aquest tipus d'aliments, ja que ningú els volia, es feien malbé i per això es van deixar de distribuir donant prioritat a altres recursos socials. Tot i així, diu que desconeix si a la residència n'hi podien haver. El senyor Traver li demana que ho investigui, l'alcalde ho accepta i afirma que ho mirarà, però li demana novament i fins a dues o tres vegades, que li digui on hi ha hagut l'abocament per agilitar el cas. El senyor Traver, s'hi nega totes tres vegades dient que potser ja li dirà més endavant. Al mateix vespre, a les 21:15 hores l'alcalde ho demana a la primera tinenta d'alcaldia i regidora de serveis socials, Elisabet Regué, ella afirma també que desconeix que hi hagui hagut cap abocament i que des del 2003 l'ajuntament no rep aliments.
El dimarts 13 de setembre, últim dia de la Festa Major i festa local de Sant Joan, a la tarda diferents mitjans de comunicació demanen a l'alcalde si vol fer declaracions sobre el menjar llençat. Carles Bassaganya prefereix no dir res fins a conèixer en profunditat què pot haver passat. Dimecres, dia 14 de setembre es recullen tots els informes i la informació que apareixen en aquest escrit.
El dijous dia 15 de setembre, a les 17:30h, l'alcalde convoca als mitjans de comunicació, explicant la informació de què es disposa fins al moment i anuncia que aquesta qüestió es tractarà en un ple ordinari. El mateix 15 de setembre, el senyor Traver en solitari entra al registre un escrit demanant un ple extraordinari.
L'evolució dels fets demostren que la trucada del senyor Traver a l'alcalde i la conversa de dilluns al vespre advertint de l'abocament d'aliments caducats, es va fer després que ell mateix destapés amb un pic i una pala els aliments i avisés als mitjans de comunicació per tal de prendre'n imatges i fotografies. Poc li va importar d'on havien sortit i els motius pels quals havien anat a parar allà. La prioritat era buscar un titular periodístic i aparèixer a tots els mitjans.
No cal recordar que el senyor Traver és regidor de l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i ocultar informació a l'alcalde és convertir-se en còmplice d'uns fets que, des del nostre punt de vista, s'han magnificat malgrat que reconeixem que potser no s'ha actuat prou bé. Així mateix, pensem que interpretar els fets en base a una sola versió del cas sense contrastar-la no és tampoc la millor manera d'entendre el dret a informar a tots els vilatans i vilatanes.
L'equip de govern
ARA A PORTADA
Publicat el 22 de setembre de 2005 a les 15:07
Et pot interessar
-
Societat Sant Joan de les Abadesses elimina la Policia Local i incorporarà quatre vigilants municipals
-
Societat Una enginyera del Ripollès crea un programa per reduir les emissions dels vaixells
-
Societat El DNI i el passaport es podran renovar a Ripoll aquest estiu
-
Societat Converteixen en pisos turístics la casa d'estiueig del poeta Maragall al Ripollès
-
Societat Càritas de Ripoll ha ajudat 300 persones el 2024
-
Societat Alerta de perill màxim per pedra, esclafits i tornados a cinc comarques