Les patronals del Ripollès, la Garrotxa i Osona uniran els seus esforços

Crearan una "plataforma conjunta" però descarten la fusió

Publicat el 04 de novembre de 2009 a les 19:10

Joan Rovira, president del Consell Empresarial d'Osona en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa

Les associacions empresarials del Ripollès, Osona i la Garrotxa tenen pràcticament a punt un projecte per crear una "plataforma conunta". El president del Consell Empresarial d'Osona, Joan Rovira, ha avançat a l'ACN que durant la segona quinzena de novembre es podria fer una assemblea electoral per escollir una junta que comandi els projectes conjunts de les tres patronals.

Rovira ha volgut deixar clar que "l'acord no és una fusió", sinó una "col·laboració" per tal de poder oferir més serveis al teixit empresarial de les tres comarques. Pretenen presentar-ho el proper 4 desembre en un acte a Manlleu (Osona) amb la participació del secretari general d'Indústria, el ripollès Antoni Soy.

Segons ha explicat Joan Rovira amb la situació de crisi econòmica actual, els empresaris comencen a demanar un "cop de mà" de cara a assessorar-los per orientar la viabilitat o l'expansió de la seva activitat professional. La direcció de "política empresarial" de les tres entitats es mantindrà igual que fins ara.

Amb l'acord de col·laboració que estan negociant, la gerència de serveis que actualment té la Unió Intersectorial del Ripollès (UIER) també oferirà els seus serveis a Osona i la Garrotxa. Entre d'altres es vol oferir un servei d'assessorament o de formació per treballadors. Segons Rovira el servei que té la UIER potser està "sobredimensionat" pel pes de la industria en una comarca com el Ripollès però no pel global de tres comarques.

Aprofitar i optimitzar aquesta estructura suposaria poder oferir els serveis sense que això signifiqui que es "disparin les despeses". Pel Consell Empresarial d'Osona i la Unió Intersectorial de la Garrotxa suposaria disposar d'un servei amb una gerència "experimentada" que podria està a ple rendiment des del primer dia.

El president del Consell Empresarial d'Osona diu que el projecte vol "sumar" en unes comarques "properes de mentalitat" però ara també "properes en distància" des de l'obertura del túnel de Bracons. En el cas d'Osona alguns serveis que s'havien ofert en el camp de l'assessorament s'havien fet sempre a través d'acords de col·laboració amb les patronals nacionals Cecot i Foment del Treball.

L'acord també preveu intentar deixar lligat un programa de formació continuada amb "rigorositat universitària". Per això les tres patronals volen que la Universitat de Vic (UVic) participi en aquest apartat oferint un tipus de titulació continuada. Aquest aspecte afavoriria el contacte de la institució universitària amb les empreses "no només amb les direccions" sinó també amb els comandaments mitjans de cara a engegar projectes d'innovació.