Moral i Ordre renuncia a presentar-se a les municipals de Ripoll

Publicat el 11 de maig de 2007 a les 10:40
El grup de joves que sota el nom de Moral i Ordre havíem anunciat la nostra intenció de presentar-nos a les eleccions municipals al consistori de Ripoll, renunciem al nostre dret a fer-ho, conscients de què les dificultats del sistema democràtic per impedir que la gent del poble tingui cap opció d'accedir a les institucions han funcionat a la perfecció. No estem decebuts perquè no poden decebre aquells en qui no has depositat ni una sola esperança. Però ens vé de gust explicar com hem quedat fora d'uns comicis, on tornaran a sortir els mateixos de sempre, per acabar fent les mateixes coses de sempre.
 Moral i Ordre ens havíem posicionat com una opció innovadora i provocadora, perquè no estàvem disposat a establir-nos dins dels paràmetres habituals de la política. No volíem sous. No volíem fer el titella en actes públics. No volíem fer el prèssec en inauguracions. No volíem estar al servei dels quatre cacics que com a la majoria de poblacions, a Ripoll, també existeixen. Preteníem canviar d'alguna manera un funcionament del què la gent n'està una mica o bastant farta. La nostra aposta es basava en tallar les ales als especuladors industrials, urbanísics i immobiliaris, en engegar un pla cultural que donés vida a la vila de Ripoll, en impulsar un pla turístic que rendibilitzés els molts atractius del nostre entorn, en aturar l'edificació de nous polígons i habitatges que precisament només serveixen per malmetre aquests atractius. I és clar, en donar veu a la gent del poble, ja fós a través de consultes populars, ja fós incloguent en el pla general les resolucions que es van aprovar en les jornades de participació ciutadana. Segurament hauríem fracassat en l'intent. No caldrà ni que ens esforcem en fracassar.
Per poder-nos presentar a aquestes eleccions necessitàvem 500 signatures, validades davant de notari o per la secretària de l'ajuntament. Una llista independent necessita el mateix nombre de signatures a Ripoll que a qualsevol ciutat de 50.000 habitants. En el cas de Ripoll suposa recollir gairebé el 10% de signatures del total del cens electoral (format també per molta gent que per impediments físics o per treball o per estar entre setmana fora de la vila, hauríem de restar d'aquest percentatge). Moltes més que els vots que en les darreres eleccions van recollir alguns dels grups que s'hi van presentar. Amb l'agreujant de què la gent que volgués signar havia de fer-ho a l'ajuntament, o bé que hauríem hagut de contractar a un notari, que no és precisament una professió que es caracteritzi per la contenció econòmica de les seves factures. Això representa que s'acaben tancant les portes als grups que no s'adscriuen a un partit establert. Quan vam veure que seria impossible de recollir les signatures segons les directrius de la llei electoral, vam llençar la canya per si algun partit minoritari ens podia fer de paraigua respectant la nostra identitat. Bé, encara ara riem de la nostra ingenuïtat.
Ripoll seguirà regit pels mateixos grups de sempre. La diferència entre que acabin manant els uns o ho facin els altres, serà qüestió de matissos. I de vegades ni això. En la darrera legislatura el col.lectiu RIP, embrió de Moral i Ordre, va fer arribar al consistori una sèrie de propostes d'agitació cultural que van ser obviades en la seva totalitat, encara que la majoria no suposaven cap cost per l'ajuntament. L'oposició, obsessivament ocupada en poligonitzar Ripoll tampoc en va fer cap cas. En els propers quatre anys, Moral i Ordre o el nom amb què decidim fer sentir la nostra veu, seguirem fent aportacions actives a la vida pública del poble. Si algun dia ens volen fer cas, bé. Sinó, ja s'ho faran. Però que vagin en compte, perquè potser per les properes eleccions ens han fet agafar més empenta. Mentrestant si ens veuen pels bars, que ens vagin pagant les consumicions, si volen que d'aquí a uns anys siguem receptius a les seves necessitats.
 
MORAL I ORDRE
Ripoll, a 10 de maig de 2007