Nombrosos experts i representats dels sectors agrari i forestal reunits ahir a Ripoll van constatar que la tasca que duen a terme com a gestors de l'espai natural no és prou reconeguda a nivell social ni a nivell econòmic. Aquesta és la principal conclusió del Grup de Treball "Els sectors agraris i forestals com a gestors de l'espai natural" que va tenir lloc ahir al Consell Comarcal del Ripollès i que es va caracteritzar per una àmplia participació.
Una feina necessària i no retribuïda
Segons va explicar Conxita Villar, cap de l'àrea tècnica de Rural'06, els diferents actors del món rural són, efectivament, els gestors de l'espai natural tot i que aquesta funció no els és retribuïda ni reconeguda per la resta de la societat. Segons Villar, en aquest punt apareix de nou el desconeixement entre el món rural i el món urbà, ja sigui per la manca de projecció dels uns, ja sigui per la manca de consciència dels altres envers la realitat al camp. Per tant, ''cal que el món rural faci pedagogia de la seva realitat; una realitat que va més enllà de la productivitat i que, en moltes ocasions, reverteix en la sostenibilitat i la conservació del medi'', ha explicat Villar.
Per la seva banda, Joan Rovira, secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, va valorar molt positivament el debat d'ahir i va reclamart l'articulació de polítiques que fomentin l'equilibri territorial i que compensin el sobrecost que comporta la gestió del medi natural als actors del món rural. Segons Rovira, aquesta compensació econòmica és necessària per ''millorar la competitivitat de les explotacions i fomentar l'equilibri territorial''.
Necessitat de tenir un territori sostenible
A més, el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, va reclamar que els representats dels sectors agroforestals siguin presents ''a la primera línia de negociació'' d'aquestes polítiques i ha demanat també la participació activa de tots els agents implicats. Segons Rovira, actualment s'està d'acord en què cal fer, però no en el com s'ha de fer.
Conxita Villar va recolzar aquesta idea i va comentar que, tot i que cada cop hi ha una major conscienciació vers la necessitat de tenir un territori sostenible, manca encara una política adequada de planificació pactada amb la gent que viu a les zones rurals i coordinada amb les diferents administracions. A més, és imprescindible garantir els recursos necessaris perquè les polítiques que es duguin a terme siguin efectives i no només "de bones intencions" com fins ara.
Més de la meitat del territori és espai forestal
Catalunya té aproximadament 1.895.648 ha de superfície forestal, xifra que representa un percentatge del 60% (Lleida, 38%; Barcelona, 25%; Girona, 22%; i Tarragona, 15%). El major nombre d'explotacions amb superfície forestal es concentra a Tarragona, amb 7.490 explotacions, seguida de Lleida (5.275), Barcelona (4.534) i, per últim, Girona (4.139).
ARA A PORTADA
Publicat el 22 de setembre de 2005 a les 09:30
Et pot interessar
-
Societat Sant Joan de les Abadesses elimina la Policia Local i incorporarà quatre vigilants municipals
-
Societat Una enginyera del Ripollès crea un programa per reduir les emissions dels vaixells
-
Societat El DNI i el passaport es podran renovar a Ripoll aquest estiu
-
Societat Converteixen en pisos turístics la casa d'estiueig del poeta Maragall al Ripollès
-
Societat Càritas de Ripoll ha ajudat 300 persones el 2024
-
Societat Alerta de perill màxim per pedra, esclafits i tornados a cinc comarques