Condemna a l'Ajuntament de Sabadell per un nomenament a dit a la Policia Municipal

El consistori està estudiant si presentarà recurs a la sentència

Un agent de la Unitat Canina
Un agent de la Unitat Canina | Juanma Peláez
26 de gener del 2023
Actualitzat a les 10:26h
El jutjat contenciós administratiu número 13 de Barcelona ha invalidat el nomenament que es va fer de la vacant a la Unitat Canina de la Policia Municipal de Sabadell. La magistrada ha qualificat la decisió de "totalment arbitrària" i ha apuntat com a responsable a l'intendent major del cos, Joan Antoni Quesada.

Tot plegat, neix arran d'un contenciós que va interposar un agent, que va aplicar per aquesta plaça, d'acord amb el procediment obert, a finals de 2020, per presentar sol·licituds al càrrec. I al febrer de 2021, després de ser entrevistat per un inspector i subinspector, se'l va valorar com que era “el candidat idoni, en reunir més experiència específica que qualsevol altre candidat i presentar el major nivell de coneixement”.

En l'escrit de la magistrada, s'ha relatat tot el procés de selecció, i dies més tard d'aquell mateix mes de febrer, el cap del cos va ajornar cobrir el lloc "sense donar explicació ni justificació del motiu". I el 14 de juny de 2021 Quesada va assignar la plaça provisionalment a un altre policia, i no a l'electe, “sense exposar ni exhibir motivació de la decisió".

El litigi va acabar en un judici, que es va celebrar el passat mes de novembre. Precisament, a partir del que es va declarar en aquesta vista, la jutge ha conclòs que la designació que finalment va fer Quesada era "un procés de mobilitat del lloc de treball a una altra unitat del mateix servei i no era un procés selectiu", encara que ell mateix signés una ordre -desembre de 2020- per obrir un període de candidatures.

Pressions de l'intendent
El dictamen de la magistrada està basat, entre d'altres, en les declaracions de testimonis i un d'ells és l'encarregat d'entrevistar als candidats. Aquest va indicar que l'intendent li va dir que el denunciant "no podria entrar i que havia de canviar l'informe" i, després de debatre-ho, li va assegurar que ho modificaria ell mateix "o el desautoritzaria”. Per aquest motiu, va escriure un segon document "sense valoració final".
 

Un grup d'agents. Foto: Juanma Peláez


Fonts municipals han explicat a NacióSabadell que estan estudiant si presentar recurs a la resolució del contenciós i que, per tant, per ara, no hi haurà cap mesura quant a rectificar i incorporar l'agent demandant a la Unitat Canina. 

"No és el primer cas"
El Sindicat Policies Locals-Cos Mossos d’Esquadra (SPL-CME) Sabadell, en un comunicat, ha recordat que hi ha dues sentències -febrer de 2018 i abril de 2019- que també anul·len ordres administratives "pels mateixos motius i de dos jutjats diferents, i una està ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya". Es tracten de dictàmens en els quals deixa sense efecte canvis interns al cos, duts a terme per l'intendent -canvi d'horari d'un motorista i el trasllat d'un agent de la unitat de Trànsit i Proximitat a Vigilància del Territori-.

El SPL-CME ha remarcat que les actes signades pel cap són "arbitràries i, per tant, injustes". Ha qualificat la situació de "molt greu" per actuar "amb coneixement i consentiment de la Direcció de Recursos Humans" i "de forma contrària a la Constitució i a la Llei del Text Refós de l'Estatut Bàsic de l'empleat públic, de Procediment Administratiu i de les Policies Locals de Catalunya". Per això, ha exigit l'obertura d'un expedient disciplinari sancionador a Quesada.