La Crida posa les seves condicions per garantir un relleu a l'alcaldia de Sabadell

La força apunta el respecte pels acords de govern o el compromís per fer el referèndum català, unilateralment si cal, com a claus | Afegeixen que si és necessari es postulen per liderar el govern des de l'alcaldia

Joan Berlanga i Maties Serracant, aquest matí
Joan Berlanga i Maties Serracant, aquest matí | Albert Segura
10 de maig de 2017, 15:40
Actualitzat: 16:09h
El dubte de qui liderarà el govern de Sabadell s'ha d'esvair en poques setmanes, d'acord amb els acords que es van signar a principis de mandat. Si la setmana passada Unitat pel Canvi ja es va postular perquè Joan Berlanga assumís l'alcaldia a partir de juny, ara és la Crida per Sabadell qui ha posat les condicions sobre la taula per garantir que aquest canvi es dugui a terme amb totals garanties.

En les eleccions de 2015 la Crida va ser la quarta força més votada, per darrera del PSC, que va ser la primera, i dels seus companys de govern Unitat pel Canvi i Esquerra Republicana de Catalunya. Amb tot plegat, els acords de 2015 establien que passats dos anys de mandat, Juli Fernàndez posaria el càrrec d'alcalde a disposició de la resta de forces.

Ara, a través d'un comunicat, la Crida estableix que per garantir el relleu d'alcalde s'han de complir unes condicions que passen perquè es garanteixi el compliment dels acords de 2015, garantint l'execució del programa polític pactat "de forma irrenunciable", amb aspectes com ara l'impuls als processos de municipalització del servei municipal de recollida de residus i neteja viària, les escoles bressol i el servei municipal d’abastament d’aigua, l'eliminació dels Consells de Districte i inici de proves pilot en aplicació a un nou i veritable model de participació ciutadana, o el trencament de les relacions públiques amb les entitats financeres que no s’avinguin als convenis de cessió d’habitatges i paralització de desnonaments.

El procés també hi juga un paper destacat. "En un moment polític en què el mandat popular i majoritari del poble català és el de decidir lliure i democràticament el seu futur a través de la celebració d’un referèndum, el relleu a l’alcaldia haurà d’estar compromès de forma inequívoca  amb la seva defensa i celebració de forma unilateral", assenyala el text

D'altra banda, la força posa de manifest que cal deixar de banda "els personalismes i lluites de poder" per poder desenvolupar el programa, únic motiu, diuen, pel qual formen part d’aquest govern. "Demanem la mateixa generositat, responsabilitat i compromís a la resta de forces de govern", afegeixen. És per això que apunten que, en cas que la resta de socis no puguin assumir aquests compromisos, s'ofereixen a seguir liderant i executant l'acord de govern la resta del mandat, "també des de l'alcaldia"






Unitat pel Canvi demana pas perquè el primer tinent d’alcalde i candidat de la formació a les eleccions municipals de Sabadell de 2015, Joan Berlanga, pugui assumir l’alcaldia de la capital vallesana. La força, formada per ICV, EUiA i membres de Podem, va celebrar dimarts una assemblea en què es va traslladar als seus socis la necessitat de respectar els acords de govern establerts quan es va rubricar el pacte a quatre, recordant que l’actual alcalde, Juli Fernàndez (ERC), ha de posar el càrrec a disposició perquè es digui a terme el seu relleu.
 
La força recorda que en l’apartat 3 de l’acord s’estableix que aquest relleu s’ha de practicar el proper mes de juny: "Les quatre organitzacions polítiques es comprometen a garantir una nova investidura amb el relleu a l’alcaldia al juny del 2017 pels dos anys restants de mandat que garanteixi la continuïtat del present programa de govern. Aquest procés es farà a partir del que va expressar la ciutadania a les eleccions del 24 de maig sense cap condicionant previ", assenyala el text.
 
Unitat pel Canvi va ser la segona força més votada a les eleccions municipals per darrera del PSC obtenint quatre regidors, fet que suposa que sigui el partit més votat de l’actual govern. Al juny de 2015, però, es va arribar a un pacte de governabilitat entre Unitat pel Canvi, Esquerra Republicana de Catalunya, Crida per Sabadell i Guanyem Sabadell per investir Juli Fernàndez alcalde, que configuraria l’executiu amb els seus quatre regidors i els quatre de la Crida. En aquell moment, el pacte de govern establia el repartiment de l’alcaldia en dos anys per a Fernàndez i dos anys per a Maties Serracant, els llavors únics dos socis.
 
L’ampliació del pacte de 2 de novembre d’aquell mateix any incorporava a l’executiu local Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell, que fins llavors havien exercit d'oposició. És per això que Unitat pel Canvi demana que, d’acord amb el que es va establir, els socis de govern facilitin el relleu de Fernàndez, que d’altra banda, ja ha confirmat que posarà a disposició el seu càrrec en les properes setmanes.
 
La força assegura que està convençuda que tots els socis estaran a l'alçada i seran conseqüents amb l'acord a què es va arribar ara fa dos anys. En cap moment s’ha plantejat, com a mínim de manera oficial, una ruptura del pacte si la resta de forces no compleixen amb aquest acord, però tot i això es tracta d’un escenari possible a curt termini si alguns dels socis no fan el pas per facilitar el relleu de l’alcaldia. ERC, pel seu cantó, ja ha manifestat que si hi ha una majoria de deu regidors, ells aportaran el vot dels seus quatre membres electes a la decisió majoritària.
 
El pes del segon més votat

És per això que Unitat pel Canvi destaca que s’ha de seguir el mandat de la ciutadania, que al maig de 2015 va decidir que el canvi a la ciutat s’havia de fer des de l’esquerra i va donar el seu màxim suport a Unitat pel Canvi. Va quedar just per darrera del PSC, que va patir la patacada electoral més forta dels darrers anys a la ciutat com a conseqüència de l’explosió del cas Mercuri, que va provocar la caiguda de Manuel Bustos, i de la mala gestió feta en l’estratègia per establir el relleu del candidat a l’alcaldia.
 
Caldrà veure en les properes setmanes quins són els moviments que fan la resta de forces, si bé es dibuixa un escenari marcat per la tensió entre les forces de govern que hauran de decidir quin és el full de ruta que volen pels dos anys restants de mandat.