Bàsquet per a la integració social

El Club Esportiu Global Basket de Sabadell i la Fundació ONCE signen un conveni per a la integració dels jugadors amb cadira de rodes | L’acord forma part d’un programa integral per facilitar el recorregut esportiu i acadèmic dels esportistes

Publicat el 27 d’octubre de 2015 a les 17:30
Va començar com una activitat complementària del Club Esportiu Sant Nicolau de Sabadell i amb els anys ha agafat entitat pròpia. Per això, des d’aquest estiu el Global Basket Vallès –un equip format per jugadors amb cadira de rodes- s’ha constituït com a club. Òscar Trigo, president i entrenador de l’equip, té clar que l’èxit d’aquesta nova etapa passa en bona mesura per la viabilitat econòmica del projecte. “El bàsquet amb cadira de rodes suposa un desgast organitzatiu, però sobretot econòmic”, ha dit en declaracions a NacióDigital

I avui, el "somni" és una mica més a prop. El Global Basket Vallès i la Fundació ONCE acaben de signar un conveni de col·laboració, que malgrat no ser estrictament econòmic, facilitarà l’accés dels jugadors amb discapacitat a la formació professional i els estudis universitaris. D'acord amb el mateix acord, el club rebrà també material esportiu i a més les dues parts es comprometran a la promoció d'activitats de sensibilització per a un estil de vida inclusiu i saludable.

L’acord tindrà efecte directe sobre els disset jugadors de l’equip, d’entre 15 i 43 anys. La major part provenen de Catalunya -però també del País Valencià- i compaginen l’activitat esportiva amateur amb la formació acadèmica, tant en educació secundària obligatòria, batxillerat i en l’¡àmbit universitari. L’acord amb l’ONCE, precisament, facilitarà l’accés dels joves al seu programa de beques acadèmiques.

“Aquesta col·laboració reuneix els diferents aspectes en què treballa la Fundació ONCE com són l'esport, la formació acadèmica i ocupacional dels joves amb discapacitat i la integració laboral”, ha explicat Jose Luis Martínez Donoso, director general de la Fundació ONCE. Oscar Trigo, que hi aportarà la seva experiència com a entrenador de la selecció espanyola de bàsquet en cadira de rodes en el període 2008-2014, ha explicat que aquest conveni "dota de significat aquest projecte en el qual, la formació, inclusió i competició es combina per desenvolupar la formació integral de l'esportista discapacitat". 

Paral·lelament el club –que competeix tan a la Lliga Catalana com a l'estatal- també ha signat un conveni de col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, que oferirà habitatge gratuït als jugadors que hi estudien. Per tot plegat, el club esdevé un equip pioner com a plataforma formativa integral dels jugadors.