Així ha aconseguit l'Hospital de Sant Pau reconstruir totalment un abdomen per primer cop al món

Un equip multidisciplinari realitza una intervenció pionera en cinc pacients, la primera assegura que torna a ser "la mateixa que abans" i ara podrà, fins i tot, esquiar

Publicat el 08 de novembre de 2023 a les 14:34
Professionals de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona han reconstruït la paret abdominal de cinc persones que la tenien destruïda a causa d'un traumatisme o un tumor amb un altre múscul dels mateixos pacients. Segons ha explicat en una roda de premsa el conseller de Salut, Manel Balcells, els resultats són positius: quatre de cinc han recuperat la funció muscular abdominal normal.

El titular de Salut també ha reivindicat aquesta intervenció "nova a escala mundial" com la millor opció reconstructiva en pacients amb sarcomes, un tipus de càncer, que requereix reseccions molt grans de la paret abdominal que afecten el múscul o que presenten defectes per complicacions de cirurgies prèvies, radioteràpia, traumatismes i hèrnies.
 

Músculs de l'esquena i la cuixa

El primer pacient tractat presentava greus defectes a la paret abdominal a conseqüència d'un accident de cotxe i van utilitzar un múscul reinnervat de l'esquena per realitzar la reconstrucció, mentre que els altres quatre presentaven sarcomes: en tres casos han utilitzat el múscul gràcil i, en un altre, un múscul vast lateral.

Fins ara, a aquesta mena de pacients se'ls posava una malla per subjectar els òrgans interns i es cobria la zona amb pell, la qual cosa suposava la pèrdua d'un múscul que manté els òrgans abdominals interns al seu lloc i és imprescindible per fer qualsevol moviment natural. Ara, en canvi, recuperen l'estructura de l'abdomen, tal com ha detallat el doctor del servei de Cirurgia General i Digestiva José Antonio González.

Sobre el múscul donant, el doctor del servei de Cirurgia Plàstica Manuel Fernández-Garrido ha remarcat que busquen el que més s'assembla a l'abdomen i genera menys seqüeles al pacient, que són "mínimes" en el cas de fer servir el múscul gràcil i assumibles en cas d'utilitzar el múscul dorsal ample.

El nombre de pacients que es poden beneficiar de la intervenció "no és massa gran" perquè el sarcoma és una patologia molt poc freqüent, encara que la xifra pot augmentar si es tenen en compte aquells pacients amb la paret abdominal destruïda per traumatismes o hèrnies. En aquesta línia, González ha estimat que puguin fer entre tres i quatre intervencions anuals en aquests perfils concrets.
 

Equip multidisciplinari i una operació en tres fases

Per realitzar aquesta mena d'intervenció cal un equip multidisciplinari format per professionals de diferents serveis com ara Cirurgia Plàstica, Cirurgia General, Anestesiologia i Infermeria, entre altres, i abordar l'operació en tres fases: "L'èxit depèn de la planificació quirúrgica", segons Fernández-Garrido.

Primer preparen el camp quirúrgic abans de fer la intervenció i identifiquen els gots donants i receptors, després realitzen la resecció del sarcoma d'acord amb els marges quirúrgics oncològics indicats en cada pacient i, finalment, restauren l'estructura i funció de la paret abdominal: restitueixen el múscul eliminat en la resecció del tumor per un altre d'una altra zona del cos.

La primera pacient intervinguda al centre a causa d'un accident de cotxe molt greu, Maria Rosa Vergés, ha explicat que li van salvar la vida després del traumatisme, però la seva paret abdominal va quedar destruïda i pensava que seria una persona de salut "delicada" la resta de la seva vida. No obstant això, després d'aquesta operació ha assegurat estar "molt contenta" perquè és la mateixa d'abans de l'accident i pot caminar i nedar i els metges li han dit que fins i tot podria esquiar si volgués, encara que fa temps que ja no practica aquest esport.

[plantillavirals]