Així són els dos robots que han incorporat els Mossos per desactivar explosius i lluitar contra el terrorisme

Els androides d'última generació disposen de sensors per detectar contaminació nuclear, química i biològica

Un Mossos del Tedax dirigeix el nou robot antiexplosius
Un Mossos del Tedax dirigeix el nou robot antiexplosius | Àlex Recolons / ACN
Redacció
18 de desembre de 2024, 17:29

L’Àrea Tedax-NRBQ dels Mossos d’Esquadra ha incorporat dos nous robots d’última generació especialitzats en la desactivació d’artefactes explosius. Amb un cost d’un milió d'euros finançats amb fons europeus, són més lleugers i polivalents que els actuals, que ja tenen més de 15 anys. En aquest sentit, Eduard Bosch, cap de l’àrea Tedax, ha destacat que disposen de geometria variable, cosa que els permet adaptar l'amplada a les necessitats de cada espai i d’uns sensors que detecten la contaminació en àmbit nuclear, radioactiu, biològic o químic.

També són més fàcils de maniobrar, el que permetrà als especialistes treballar amb més seguretat i posant el focus en l’amenaça. "Suposen una millora important en tots els sentits", ha afegit Bosch. Durant l’acte de presentació, el cap de la Comissaria General d’Intervenció, Miquel Hueso, ha destacat que la incorporació dels dos nous robots representa una aposta decidida per la tecnificació del cos i suposa un canvi de paradigma en els models de treball utilitzats fins ara per fer front a les noves exigències i canvis en el funcionament de les actuals amenaces vinculades amb terrorisme i crim organitzat. 

Sobre els nous robots, Bosch ha assenyalat que presenten una clara versatilitat, ja que s’adapten a qualsevol mena d’entorn. Disposen d’una característica única com és la geometria variable, que permet que l’amplada del robot s’adapti a les necessitats de cada espai on ha de treballar. Per exemple, pot reduir les seves mides per accedir pels passadissos d’un tren, un avió o autobús. A més, una de les altres característiques innovadores són els sensors que ajuden a la conducció i el control remot i incorporen un sistema de seguretat per evitar que puguin interferir el senyal que emet a molta més distància que els actuals.

A més, aquests robots també permeten donar resposta a les amenaces NRBQ (Nuclear, Radiològic, Biològic i Químic), ja que poden disposar d’uns sensors que detecten la contaminació i treballar en espais on fos necessari descontaminar. Aquest fet facilita el treball en espais confinats com estacions de tren, metro o aeroports. Un altre ús habitual, ha afegit, és en la desactivació d’artefactes de la Guerra Civil, especialment a la demarcació de Lleida, i la detecció de paquets sospitosos en espais públics.