Això situa la capital catalana com el gran punt urbà amb menys dependència del cotxe per anar a treballar de manera habitual. Un fet que, en canvi, a Màlaga (56%) o Sevilla (53%) s'enfila més enllà de la meitat de la població. La interpretació que fa l'Ajuntament de Barcelona és que hi ha una "combinació" de motius que expliquen aquesta diferència. En aquest sentit, des del govern municipal mencionen "la densitat urbana", una "millor xarxa de transport públic" o "les polítiques de restricció de la circulació", com la Zona de Baixes Emissions.
L'altra interpretació que fa el consistori barceloní de les dades de l'INE té a veure amb el conjunt de la mobilitat considerada sostenible i que es pot analitzar amb l'enquesta. Així, se celebra que Barcelona sigui la ciutat que, al marge de la feina, en el conjunt dels moviments, hi hagi un percentatge de gent més gran (57%) que opti per caminar o moure's en transport públic. Curiosament, la capital catalana no és puntera en cap de les dues opcions, l'anar a peu o el transport col·lectiu, que lideren Saragossa i Madrid respectivament. Ara bé, si s'apleguen les dues variables que comptabilitzen com a mobilitat sostenible, Barcelona se situa també per davant de la capital estatal (54%) i de Saragossa (47%).

Enquesta INE Foto: Ajuntament de Barcelona
Un dels grans contratemps de l'enquesta, a l'hora d'acabar d'afinar l'anàlisi, és que el moviment en bicicleta queda impossible de distingir. Està inclòs en la categoria "altres tipus de vehicles", que també engloba la moto o el patinet elèctric. En aquest camp, el 19% dels barcelonins diuen que opten per aquest aplec de possibilitats: altres tipus de vehicles, des de la bici a la moto. Més que cap altra ciutat de les més poblades de l'Estat.
A banda, també es confirma que els joves i les dones fan un ús de la mobilitat sostenible molt més intensiu. En aquest sentit, l'enquesta estatal deixa veure que a Barcelona el 54% dels menors de 30 anys utilitzen el transport públic de manera habitual per anar a treballar o estudiar, i això es redueix fins al 36% més enllà dels 50 anys. A més, només un de cada 10 joves utilitza el cotxe per arribar a les seves obligacions diàries. Pel que fa a les diferències de gènere, de nou, les dones evidencien que en la meitat dels seus moviments diaris fan servir el transport públic. Per contra, els homes únicament ho fan en un de cada tres casos.