Collboni, president de l'AMB de la mà de Junts, ERC i els comuns

L'alcalde de Barcelona reivindica la voluntat de ser una "administració que governa i pren decisions"

Publicat el 27 de juliol de 2023 a les 17:40
Actualitzat el 27 de juliol de 2023 a les 17:51
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha estat proclamat president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquest dijous, amb 83 vots a favor, un blanc, un nul, i una abstenció, Collboni ha estat investit i liderarà un govern a quatre amb el PSC, comuns, ERC i JxCat, després que les quatre formacions tanquessin un acord dos dies abans de la celebració del plenari de constitució del Consell Metropolità corresponent al mandat 2023-2027.

En el seu discurs inaugural, Collboni ha reivindicat l'entitat com una administració que "governa i pren decisions" i ha insistit en la voluntat de "diàleg i cooperació" entre tots als municipis del territori. En aquest sentit, cal remarcar que es tracta del quart mandat de l'AMB, el primer presidit per un membre del PSC agafant el relleu de la seva predecessora Ada Colau.

El mandat 2023-2027 de l'AMB ha arrencat aquest dijous amb la constitució del Consell Metropolità, màxim òrgan de govern de l'AMB format per 90 consellers. D'aquests, 47 corresponen al PSC, 14 a Junts, 10 a En Comú Podem, 8 al PP, 7 a ERC, 1 a Vox, 1 a Junts per Tiana, 1 a Vivim Montcada i Reixac, i 1 a Compromís per Torrelles. Pel que fa a la Junta de Govern, per aquest mandat estarà formada pel president i 16 consellers i conselleres. El PSC tindrà nou membres, Junts tres, En Comú tres més i ERC, dos.


"Exemple i model"

Després de ser elegit president, Collboni ha reivindicat l'acord assolit a l'AMB amb Junts, comuns i ERC com una mostra que "quan es vol es pot posar l'interès general per damunt d'altres consideracions". "És el mandat que hem rebut dels ciutadans; dialogueu i acordeu, i feu-ho en favor del progrés", ha afirmat.

Durant el seu primer parlament al ple, l'alcalde de la capital catalana ha mostrat la voluntat de tirar endavant "polítiques útils" per a la ciutadania per tal de fer front a les necessitats particulars de cada municipi. En aquest sentit, ha reivindicat el model de gestió de l'AMB que "fa la feina que li pertoca i la que no li pertoca també"; tot afegint que el canvi de lideratge al capdavant de l'entitat "obre una nova etapa que dona continuïtat" a la voluntat de l'anterior executiu: "No ser només una administració que governa sinó que pren decisions que ens afecten a tots".

Finalment, el socialista ha defensat que l'AMB és un "exemple i model" per a tot l'Estat amb la voluntat de començar a construir una "metròpolis federal". Entre els principals reptes definits pel nou govern hi ha l'habitatge, la mobilitat sostenible i la lluita contra l'ocupació.


La veu de la resta de grups

El conseller de Junts i nou alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, ha recordat que la nova legislatura estarà "farcida de reptes" derivats de la guerra a Ucraïna i la incertesa politicoeconòmica. Davant d'aquesta radiografia, ha insistit que l'objectiu de l'AMB ha de ser "col·laborar i treballar per millorar el territori", però també el de "saber comunicar que els serveis públics avancen gràcies al que fa l'AMB".

Al seu torn, la consellera d'En Comú, Ascensión Ratia, alcaldessa de Pallejà, ha fet valdre l'acord a quatre entre les forces majoritàries que han marcat "objectius ambiciosos però realistes" i ha demanat que "el diàleg i l'entesa marquin el mandat". "Es tracta de ser útils", ha constatat.

En una línia similar, el conseller d'ERC, Jaume Graells, ha celebrat "l'ampli consens" de l'acord de govern i ha defensat que l'AMB ha de "transferir coneixements, recursos i aprenentatges" amb altres grans metròpolis d'Europa.

Per la seva banda, el conseller del PP, Juan Fernández, ha lamentat que el seu partit hagi quedat fora del pacte de govern tot i ser "la força amb més creixement" dins l'AMB, però ha afirmat que el paper del partit durant el mandat serà el d'una "oposició absolutament constructiva".


L'estructura d'un govern quadripartit

Posteriorment a la constitució del Consell Metropolità, ha tingut lloc el ple extraordinari de presentació del nou cartipàs de l'AMB per al mandat 2023-2027. En total, el nou govern té un total d'11 vicepresidències i set àrees de govern.

De les 11 vicepresidències, el PSC el liderarà quatre: Antonio Balmón es mantindrà com a vicepresident executiu i s'encarregarà de l'àrea d'Administració i Territori; Carlos Cordón es farà càrrec de l'àrea de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat; Jordi Valls de l'àrea de Desenvolupament Social i Econòmic; i Belén García de l'àrea del Cicle de l'Aigua i Anàlisi de Polítiques Metropolitanes.

A banda, Damià Calvet, de Junts, també ha estat nomenat vicepresident i s'encarregarà de l'àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques; Janet Sanz, d'En Comú Podem, liderarà l'àrea d'Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana; i Elisenda Alamany, d'ERC, liderarà l'àrea Internacional i de Metròpolis Digital.

Les quatre vicepresidències restants, les institucionals, recauran en Belén García (PSC-CP), Isidre Sierra (Junts per Catalunya), Lluís Mijoler (En Comú Podem – Confluència) i Marc Giribet (ERC-AM).