Els infectats de botulisme que van consumir les truites envasades del Grup Palacios, distribuïdes a supermercats com Condis, El Corte Inglés o Carrefour, van fer-ho sense seguir les indicacions del fabricant. No conservar el producte a la nevera en una temperatura adequada i no cuinar-la abans de consumir-la van ser les causes que la toxina que desprèn la bactèria del botulisme s'activés, segons ha dit el vicepresident de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses (Seimc), Javier Membrillo.
[noticiadiari]2/260239[/noticiadiari]
En aquesta línia, Membrillo ha assegurat que "encara que hi hagués algun problema a la cadena de fabricació, si la truita s'escalfa correctament la toxina s'inactiva". És a dir, que encara que el producte estigui infectat, si tots els consumidors haguessin seguit els passos requerits pel seu consum, cap d'ells hauria patit la infecció. Per exemplificar-ho, Membrillo ha exposat el cas d'un dels infectats, un home que "va deixar la truita a temperatura ambient durant 9 dies i a continuació se la va menjar sense cuinar".
Hi ha 5 afectats pel brot de botulisme i 4 de sospitosos. Tot i que demostrar la presència del bacteri a la cadena de fabricació del Grup Palacios serà complicat, en tant que l'empresa fabrica unes 100.000 truites cada dia, el que sí que ja està demostrat és "una relació epidemiològica de quadres reincidents per un consum incorrecte de l'aliment precuinat", afegeix Membrillo.
El botulisme és una malaltia provocada pel bacteri Clostridium botulinum. Quan aquest desprèn la toxina botulínica, la víctima pot notar símptomes com sequedat de la boca, visió borrosa o dificultat per parlar o tragar. En els casos més greus, les afectacions poden avançar amb una debilitat generalitzada de tots els membres superiors que pot acabar derivant en una paràlisi o fins i tot en la mort del pacient. El remei és el sèrum antitoxínic, que aconsegueix inactivar la toxina que circula per la sang. Tot i això, en alguns casos queden símptomes crònics. Segons Javier Membrillo, aquests efectes són el "cansament, debilitat o algun dèficit neurològic menor".
Els afectats per les truites amb botulisme van consumir-les mal conservades i sense escalfar
Javier Membrillo, portaveu de l'organització mèdica Seimc, assegura que tots els casos reportats pel Ministeri de Sanitat segueixen un mateix patró de consum improcedent del producte

- Una truita de patates -
- Europa Press
ARA A PORTADA
Publicat el 25 de juliol de 2023 a les 16:17
Et pot interessar
-
Societat La indignació a Barcelona es regira davant l'assassinat de periodistes a Gaza
-
Societat El temps d'aquest dijous 14 d'agost: les temperatures tornen a enfilar-se
-
Societat Els Mossos obren una web per retornar els més de mil mòbils robats per una estructura criminal
-
Societat Avís preventiu per contaminació atmosfèrica a la conurbació de Barcelona
-
Societat Barcelona encara no té clar com cobrar la meitat de multes que imposa als turistes
-
Societat Mitjans i institucions catalanes es mobilitzen contra l'assassinat de periodistes a Gaza