Endesa perd la batalla dels cabals ecològics a favor de l'ACA

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sentencia que s'ha de respectar el que ordeni l'Agència Catalana de l'Aigua

Publicat el 08 d’abril de 2010 a les 10:55
Ras i curt: a les conques dels rius catalans s'haurà de respectar el que ordeni l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), dependent del Departament de Medi Ambient. Així ho afirma una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del passat 4 de gener.

La sentència, de què es fa ressò avui el diari El País, és fruit de la batalla que va engegar Endesa quan va recórrer al tribunal perquè va considerar que la Generalitat no era l'Administració competent per determinar les restriccions ambientals en els rius, que perjudiquen la seva activitat. La companyia ha presentat ja un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem. 

A l'espera del que decideixin els jutges en última instància, les 11 centrals hidroelèctriques d'Endesa en els rius catalans (a excepció de l'Ebre, que no depèn de la Generalitat) funcionaran condicionades pels cabals ecològics fixats per l'ACA. S'entén per cabal ecològic el nivell d'aigua que el riu ha de portar sempre per mantenir la vida aquàtica.

La sentència del TSJC, a la qual ha tingut accés El País, desmunta un a un tots els arguments presentats per Endesa. La companyia esgrimeix en primer lloc que la Generalitat és "manifestament incompetent per a la fixació dels cabals", ja que és un assumpte que depèn de l'Estat. El TSJC no aprecia "el defecte de competència" perquè el pla hidrològic de les conques internes de Catalunya ja preveu que l'Estat ha de determinar "juntament amb el Departament de Medi Ambient les necessitats de cabal circulant per mantenir un nivell admissible de desenvolupament de la vida aquàtica ".

Però, en realitat, el quid de la qüestió rau en les pèrdues que pot suposar per Endesa haver de respectar uns nivells d'aigua als rius que estiguin per sobre del que diuen les seves concessions per explotar (moltes d'elles antiquíssimes). El TSJC no considera provat que hi hagi una pèrdua en la quantitat d'energia que es pot produir si s'apliquen les restriccions ambientals. I fa un pas més quan diu que les raons per mantenir aquests cabals són "racionals i coherents" amb la finalitat de preservar "la vida piscícola que de manera natural habitaria o pogués habitar al riu, i també la vegetació de ribera".

Endesa al·lega, també, arbitrarietat a l'hora d'establir el grau de manteniment i incorrecció en la metodologia utilitzada per la Generalitat. "Crida l'atenció que la prova proposada per l'actora hagi versat exclusivament en dos informes pericials aportats amb la demanda, un d'ells emès pel mateix gerent de Medi Ambient i Aprofitaments Hidràulics de la companyia", diu la sentència. I conclou: "Les proves practicades no han resultat suficients per crear la convicció en aquest tribunal de la incorrecció de les prescripcions del pla sectorial impugnat". Finalment, en la sentència, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) entén que el Text Refós de la Llei d'aigües "deixa clar que el cabal ambiental no constitueix una reserva d'aigua com diu la recurrent, sinó una restricció general que s'imposa a tots els sistemes d'explotació, de manera que l'ús hidroelèctric no pot tenir preferència sobre el cabal mediambiental ".

El grup Endesa i l'ACA han anat a la brega per les restriccions ambientals en els rius des de fa ja quatre anys, quan es va aprovar el pla sectorial de cabals de manteniment de les conques internes de Catalunya.

Els cabals ecològics són tan problemàtics perquè condicionen la quantitat d'aigua que Endesa (i qualsevol altra companyia) pot utilitzar per generar electricitat. El negoci de les hidroelèctriques es basa en passar per la turbina molta aigua del riu en hores punta. Els quilowatts es venen després en el mercat elèctric, a un preu o un altre en funció de la demanda.

L'últim cavall de batalla és l'Ebre. L'ACA voldria poder gestionar el riu, però com és una conca externa que passa per més d'una comunitat autònoma, la seva regulació depèn de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Mentre aquest dia no arriba, l'Agència aplaudeix la sentència del TSJC, que li dóna la raó. "És una resolució que indica que estem treballant en la direcció correcta", assegura una portaveu de la companyia. Endesa prefereix no opinar.