Els europeus, els més bevedors del món: quants litres d'alcohol consumeix cada ciutadà?

Un de cada deu ciutadans del Vell Continent pateix algun tipus de trastorn vinculat a un excés de consum, segons l'Organització Mundial de la Salut

Diferents tipus d'alcohol en un aparador
Diferents tipus d'alcohol en un aparador | Unsplash / Adam Wilson
Redacció
25 de juliol de 2024, 12:02

Europa continua sent la regió més bevedora del planeta, tal com apunta l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Segons dades publicades aquest dijous -que fan referència a xifres del 2019-, un adult del Vell Continent consumeix una mitjana de 9,2 litres d'alcohol pur cada any, més que qualsevol altre territori.

Els homes incrementen notablement la mitjana, ja que la seva ingesta (14,9 litres anuals) és gairebé quatre vegades superior a les de les dones (quatre litres). Per altra banda, l'OMS indica que un de cada deu adults a Europa pateix algun tipus de trastorn vinculat al consum excessiu d'alcohol, mentre que un 6% viuen sota la dependència de l'alcohol.

Les dades recollides per l'organització apunten que Europa compta amb un important nombre de consumidors d'alcohol, és a dir, persones que han begut alcohol almenys una vegada durant els darrers 12 mesos. Les xifres apunten que dos terços de la seva població, aproximadament, ho són.

Com a conseqüència, l'alcohol continua sent la principal causa de mort al continent, amb gairebé 800.000 víctimes cada any (o prop de 2.200 morts per dia). De fet, les defuncions causades per l'alcohol representen al voltant del 9% de totes les morts a Europa.

La majoria de les morts provocades pel consum estan vinculades a malalties no transmissibles, com ara malaltes cardiovasculars, càncer, diabetis o malalties de respiració cròniques. Sobre aquesta qüestió, l'OMS alerta que ha detectat un repunt de la incidència que té l'alcohol, precisament, en l'aparició de càncers.

Malgrat les xifres que l'OMS considera "alarmants", només 12 dels 53 països que conformen la regió han fet "progressos significatius" per assolir una reducció del 10% en el consum d'alcohol respecte al 2010, tal com estableix el Marc Europeu d'Acció sobre l'Alcohol 2022-2025.