Tothom té un restaurant preferit. Potser no només un, diversos establiments on saps que gaudiràs, menjaràs bé si hi vas en parella, família o amics. Els tens situats en diversos llocs, ja sigui al mateix municipi, territori o per la resta de l'Estat. Fins i tot aquells afortunats que poden viatjar i tastar arreu del món podrien regalar a la resta una bona llista. Però ningú millor per saber triar que els grans experts. I aquest és el xef català Jordi Cruz, conegut mundialment per ser un dels més prestigiosos de tot el planeta, amb tres estrelles Michelin al seu restaurant ABaC a Barcelona. En una conversa amb l'expert gastronòmic Borja Iglesias Jato publicada a les xarxes, ha desgranat diversos temes: la seva carrera als fogons, el seu pas per Masterchef i la televisió, el futur de la cuina...
És llavors quan, preguntat pel seu entrevistador, Cruz ha triat quin per ell és el millor restaurant de tot l'estat espanyol. En els seus termes, el seu preferit actualment. "Un restaurant que diguis quins paios més superdotats, quins animals, quins bèsties: Disfrutar". El xef de Manresa ha aplaudit amb contundència la feina dels cuiners Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas, que la tardor del 2022 van aconseguir les tres estrelles Michelin i aquest estiu va ser escollit com a millor restaurant del món.
Cruz els considera "els hereus tranquils d'elBulli" perquè assegura que segueixen fent el que va aconseguir Ferran Adrià amb el seu restaurant (Xatruch, Castro I Casañas van ser caps de cuina d'elBulli) "però sense exigir-se aquella bestialitat" que representava el que va ser durant molt de temps el millor restaurant del planeta, perquè cada any "generaven 120.000 idees".
Disfrutar, una recepta d'èxit després dels fogons d'El Bulli
Catalunya és la regió amb més estrelles Michelin de tot l'Estat -a la guia del 2023 n'eren 56-, i on més triestrellats hi ha. A partir d'aquest estiu, però, es pot dir que Catalunya és la seu de la gastronomia mundial, després que el Disfrutar de Barcelona fos escollit com el millor restaurant del món en la gala de The World's 50 Best celebrada a Las Vegas (Estats Units). Els xefs Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas, excaps de cuina d'elBulli, van ser reconeguts així el juny pel rànquing més prestigiós del sector després d’aconseguir les tres estrelles Michelin la tardor passada.
I aquest 2024 és un any per emmarcar: són els millors del món i, a més, la Reial Acadèmia de Gastronomia els va concedir el títol a millor cap de cuina 2023. Els tres genis cuinats a El Bulli de Ferran Adrià van aterrar a la capital catalana el 2014, després de dos anys experimentant als fogons del Compartir de Cadaqués. Amb només un any de vida, l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició els va premiar amb el guardó a millor restaurant de l'any pel Disfrutar, instal·lat des dels inicis a l'Eixample. I aquest 2023 és un any per emmarcar: no només són els segons millors del món segons la 50 Best Restaurants, sinó que la Reial Acadèmia de Gastronomia els va concedir el títol a millor cap de cuina 2023.