La proteïna que has d'incloure a l'esmorzar segons els experts (i que no és l'ou)

Et presentem alternatives proteiques i saludables com a alternativa a l'esmorzar amb ou

Publicat el 18 de febrer de 2024 a les 12:36
L'esmorzar és un dels àpats més importants del dia, els nutricionistes recomanen ingerir aliments que ens aportin l'energia suficient per fer front en condicions òptimes a tota la jornada. Atès que els experts recomanen una bona font de proteïnes, l'ou és un dels aliments més utilitzats per esmorzar, si bé hi ha una proteïna més saludable que has d'incorporar als teus esmorzars i que són una alternativa a aquest.

Els ous posseeixen proteïnes d'alta qualitat i diferents nutrients essencials, però no és l'única opció disponible per poder tenir aquesta bona dosi d'energia de bon matí. Les proteïnes no només ens aporten energia sinó que a més ens ajuden a sentir-nos saciats i estabilitzen els nivells de glucosa en sang.

També és cert que tot i els beneficis esmentats, els ous eleven els nivells de glucosa si es consumeixen en excés. Si busques alternatives saludables per a l’esmorzar, vols aportar al teu cos les proteïnes necessàries per encetar el dia sense menjar ou. Te n'esmentem unes quantes.

Prunes seques

Les prunes seques són una bona opció per a l'esmorzar. Regulen la pressió arterial, prevenen de l'avitaminosi i l'anèmia per deficiència de ferro. El seu alt contingut de vitamines B i glucosa millora la memòria i estimula el treball de les cèl·lules cerebrals, mentre que les vitamines dels grups A, C, E ajuden a millorar la visió, prevenir patologies oftàlmiques.
  • Les vitamines B ajuden a enfortir el sistema nerviós, combatre la depressió. 
  • L'augment de la secreció de suc gàstric i l'augment associat de la gana ajuda a engreixar quan és deficient.
  • Els antioxidants de les prunes eviten l'aparició de transformacions malignes de les cèl·lules del cos.
  • El calci contingut en la fruita seca serveix per prevenir l'osteoporosi.
Malgrat el seu contingut calòric i alt contingut en sucre, es poden utilitzar petites quantitats de prunes seques en les dietes per corregir l'excés de pes dels "entrenaments" a curt termini quan es volen dolços.

Llavors de xia

Les llavors de xia tenen múltiples beneficis. Són un superaliment i combinen les màximes exigències del rendiment esportiu i la salut amb les millors propietats de la natura. Des del 2009, les llavors de xia també estan reconegudes a Alemanya com a nou aliment i considerades per la Societat Alemanya de Nutrició (DGE, per les seves sigles en alemany) com un aliment de gran valor nutritiu.
  • Estabilitzen el nivell de sucre en sang per a una sensació de sacietat prolongada.
  • Afavoreixen la regeneració i la salut de l' aparell locomotor.
  • Aporten proteïna vegetal d'alta qualitat i molts micronutrients importants.

Farina de cigrons

La farina de cigrons té la capacitat de reduir el contingut d'acrilamida dels aliments processats. L'acrilamida és un producte de processament d'aliments inestable. Es troba en alts nivells en aperitius a base de farina i patata. És una substància potencialment cancerígena i pot causar problemes amb la reproducció, la funció nerviosa i muscular i l'activitat enzimàtica i hormonal.
  • Té menys calories que la farina normal
  • Et manté saciat/ada
  • Afecta menys el sucre en sang que la farina de blat
  • Gran aportació de fibra

Esmorzars rics en proteïna sense ou

Un cop coneguts alguns dels millors aliments alternatius a l'ou per aportar proteïnes als nostres esmorzars, convé saber algunes opcions per gaudir d'un primer àpat del dia ric en proteïna i sense ou, com són.

Parfait de iogurt

Parfait, usualment es refereix a una barreja de gelat col·locat en capes dins d'un got; però realment és una paraula en francès que significa "perfecte". Amb el consum de parfait estaràs obtenint una bona quantitat de proteïnes d'una font sense gaire o amb cap greix com ho és el iogurt. Segons un estudi, la proteïna del iogurt t'ajuda a brindar el material que el teu cos requereix per formar teixits i anticossos imprescindibles en el funcionament del sistema immunitari, entre d'altres funciones fonamentals.
  • Carbohidrats de fàcil consum. Els sucres que conté la mel estan altament carregats d'energia i són fàcils d'assimilar per l'organisme. Aquesta energia pot ser molt útil als matins per començar el dia sense cansament.
  • Vitamina C. La vitamina C continguda en fruites com la maduixes i el gerd, principalment, és necessària per a les funcions enzimàtiques, antioxidants i immunològiques.
  • Calci. Com un producte que s'obté de la llet, el iogurt conté una bona quantitat de calci, nutrient necessari per a la bona salut d'ossos i dents.
  • Riboflavina. També anomenada vitamina B2, la riboflavina en el iogurt és importantíssima per al bon funcionament de la visió i de la salut de la pell, a més de participar activament en la desintoxicació del cos.

Mató

El mató és una font molt important de calci, porta tres vegades més de proteïnes que la llet i una proporció de greixos -saturats, això sí- que el fa idoni per al consum d’aquelles persones que han de tenir el colesterol a ratlla, però volen incorporar un lacti a la seva dieta. Té un baix contingut de sucres, tot i que per consumir-lo la mel amb què l’acompanyem fa rodona aquesta aportació.

Civada  

La civada, segons la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN), és el cereal que conté més proteïna. A més, també és rica en minerals, aportant bona part del percentatge de la quantitat que es recomana consumir al dia de ferro, magnesi o ferro, entre d'altres.
Algunes de les propietats és que aconsegueix controlar el colesterol i és alta en proteïnes, així com aporta un gran nivell de calci a l'organisme.

Púding de xia 

El púding de xia és probablement la millor manera de consumir aquestes diminutes llavors riques en fibra, antioxidants, àcids grassos i alguns minerals interessants. És fàcil de preparar, fàcil de combinar i ofereix molt més a nivell de nutrients del que sembla a simple vista. Són riques en antioxidants, capaços de prevenir l'envelliment cel·lular alhora que enforteixen el sistema immunitari.

Són riques en triptòfan (aquest és el motiu que m'ha convençut a recuperar-les), un aminoàcid essencial (això és, el cos no és capaç de sintetitzar-lo i ha de ser aportat a través de la dieta) amb una tasca important: fabricar serotonina. La serotonina és un neurotransmissor que regula la sensació de tranquil·litat i felicitat.