Societat

L'ACA confirma que prioritzarà vaixells amb aigua de l'Ebre

El director Samuel Reyes situa ara el transport marítim a partir del juny

ARA A PORTADA

Publicat el 28 de desembre de 2023 a les 08:01
La regió metropolitana de Barcelona entrarà en emergència per sequera a finals de gener. Si la situació es continua agreujant, una de les solucions extraordinàries és l'arribada d'aigua en vaixells. Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua, confirma que es prioritzarà el transport des de Tarragona, amb recursos del minitransvasament de l'Ebre, però ara endarrereix aquesta possibilitat fins al juny.

[noticia]266348[/noticia]
 

Una alternativa si la situació és molt crítica

Les obres per tenir el port de Barcelona a punt per rebre aigua estaran a punt el febrer. Tot i això, l'ACA manté que es tracta d'una alternativa que només s'activarà si la situació és crítica. Si fa poques setmanes, en una entrevista a Nació, Samuel Reyes marcava l'horitzó temporal de l'abril -o fins i tot abans-, ara a l'ACN ha assegurat que no serà fins al juny.

[noticia]266836[/noticia]
"Si estem en una situació molt crítica, després de la primavera portarem vaixells, prioritàriament de Tarragona, perquè està més a prop", ha argumentat el director de l'ACA, que ha afegit que també es parlaria amb altres ciutats com ara Marsella. D'aquesta manera, es faria servir recurs del minitransvasament de l'Ebre, una opció que ja estat criticada per entitats com la PDE.

També ha generat crítiques d'entitats ambientalistes i preocupació per part de centres de recerca la reducció dels cabals ecològics de la Muga, el Ter i el Llobregat. Reyes reconeix que és molt difícil prendre aquest tipus de decisions, però constata que "l'abastament està per sobre". "És veritat que reduint cabals ambientals és difícil aconseguir un bon estat de la qualitat de les masses d'aigua, però volem que sigui reversible, no irreversible. En cas que veiem que l'afectació és molt gran desembassarem més cabal", ha explicat.
 

Critica la manca de percepció de sequera a les ciutats

"Després que l'agricultura hagi patit retallades d'entre el 50 i el 80%, la societat urbana se n'assabenta quan parles dels gimnasos, dels vaixells o del Barça. Sembla mentida", apunta Reyes, que lamenta que a les ciutats sembli com si no existís la sequera. S'ha referit per exemple a les pistes de gel en municipis com Olot. "Olot l'ha omplert amb aigua regenerada de Sabadell. Val la pena? Després la neteja superior diària l'haurà de fer amb aigua potable. Doncs quin missatge volem enviar?", es pregunta

[noticia]266460[/noticia]
El director de l'ACA constata que el sector agrícola "ja no pot fer més estalvi", i ha insistit que ara el que toca és aplicar el pla de sequera i que "cap indústria consumeixi més del que li toca ni cap ciutat consumeixi més del que li toca". "Si una ciutat amb les restriccions que avui té no pot donar compliment a les limitacions, que n'apliqui de noves", remarca.

[noticia]266354[/noticia]
El paper dels ajuntaments, continua, és clau en el seguiment de les indústries que depenen de la xarxa municipal. Pel que fa a les sancions als municipis per excés de consum, Reyes recorda que les multes es van aprovar el passat mes de març i les primeres que s'apliquen són amb els consums del setembre. "Després de mesos de demora del règim sancionar i dos anys del pla especial de sequera activat, si no compleixes, hem de posar una sanció, i llavors ara tothom s'ha activat", conclou.

[impacte]