El bar Brusi ja no ha obert aquest dimarts, com ho acostumava a fer. El local icònic del carrer de la Llibreteria, en ple barri Gòtic de Barcelona, ha tancat definitivament després de 56 anys en mans de la mateixa família que oferia cuina casolana i preus assequibles. I ho ha fet sense fer soroll. "És el tarannà de la família. Sempre hem estat així. Preferim ser discrets, per més que ens sàpiga greu per molts veïns", exposa Josep Sans, en el seu primer dia com a extreballador del Brusi. La notícia, avançada per Vilaweb, exposa un nou tancament de negoci familiar al centre de la capital catalana. "És molt dolorós perquè han estat molts anys de ser un bar obert a tothom. Ma mare és la que ho pitjor porta. Això era la seva vida", comenta aquest dimarts Sans en conversa amb Nació, en referència a la cuinera del local i ànima del negoci, Montse Sabadell.
Al contrari que gran part dels casos d'establiments històrics que desapareixen a la zona, en aquest cas la decisió no ha tingut res a veure amb els preus abusius del lloguer. El local és propietat de la família. "Home, si depenguéssim d'un lloguer ja faria anys que no hi seríem", ironitza Josep Sans. Per contra, l'home assegura que el principal motiu que els ha dut a tancar és el cansament, després de dècades de dedicació exclusiva. "Ma mare té 85 anys, i jo en tinc 53. I ja no es pot fer més. Portem dècades tancant només el dilluns, doblant jornades. Som poca gent. I els anys no perdonen", s'explica el restaurador, ara l'únic fill que queda a la família.
També menciona la necessitat que, per adequar-se a la normativa municipal, es dediquin cada vegada més esforços a cuinar amb unes exigències concretes i adaptar el local. "Ens sembla normal, i som els primers interessats perquè tota la vida ens hi hem adaptat. Però si no pots assolir tota les exigències al 100% o és un esforç molt gran, millor canviar. No és ni de bon tros la principal raó, però tot suma", afegeix l'home que ha portat el Brusi durant dècades.
Encara no tenen decidit què s'hi farà, en el número 23 del carrer de la Llibreteria a partir d'ara, diu Josep Sans. Però la idea és estudiar-ho i no permetre qualsevol ús futur, sinó pensar en el barri, també. "Aquí veïns cada vegada n'hi ha menys. Però els que queden, ben units. Són els que ens han acompanyat sempre", diu el fins ara gerent del Bar Brusi, sobre un barri que fa anys que s'ha convertit en epicentre del turisme massiu i amb un model de negocis cada vegada més homogeni.
Així ho expressa també un dels veïns i clients més habitual del Brusi, Martí Cusó, una de les figures més implicades en el teixit del barri. "Era un dels pocs bars que no estaven orientats al turisme i que servien de punt de trobada des de fa molts anys", lamenta després d'haver-se trobat la notícia per sorpresa, abans d'acabar de resumir el que significava aquest local de cuina casolana, preus populars, truites i callos: "Era una tipologia d'espai molt necessària en un barri absolutament maltractat".
Tanca el bar Brusi, racó popular al Gòtic de Barcelona: «Per a ma mare, això era la seva vida»
La família que regenta el local des de fa 56 anys argumenta una barreja de motius per haver abaixat definitivament la persona, el més important dels quals: l'envelliment del personal, després de dècades de dedicació exclusiva
ARA A PORTADA

- David Cobo
- Periodista de Societat i Barcelona a Nació
Publicat el 18 d’abril de 2023 a les 14:10
Actualitzat el 18 d’abril de 2023 a les 14:14
Et pot interessar
-
Societat Odissea d'una víctima de violència masclista per un pis social (adjudicacions errònies incloses)
-
Societat Els Bombers donen per controlat l'incendi de Vilanova però avisen que la nau pot col·lapsar
-
Societat Què ha de canviar perquè pugui viure plenament en català a Barcelona?
-
Societat Augmenten a 24 les comarques en alerta per tempestes fortes
-
Societat Europa va notar problemes a la xarxa mitja hora abans de l'apagada
-
Societat «Pensava que era boira, però feia olor de clor»: així s’ha viscut el confinament químic