Als Països Catalans hi ha gairebé un milió de musulmans, 650.000 d'ells a Catalunya. La majoria celebraran a partir d'aquest dissabte el mes de Ramadà. Els musulmans creuen que l'any 610 dC, l'àngel Gabriel se li va aparèixer a Mahoma i li va revelar l'Alcorà. Aquesta revelació, el Laylat Al Qadar, del llibre sagrat hauria tingut lloc durant el Ramadà, el novè mes del calendari lunar islàmic. I, per rememorar-ho, els creients fan un dejuni que es regeix per diverses normes que contemplen obligacions i també algunes excepcions. Tot plegat, en dates que varien cada any perquè depenen del cicle lunar, ja que comença l'endemà de la lluna creixent.
En què consisteix?
Durant el mes del Ramadà, els musulmans compleixen el quart pilar de l'islam: el dejuni -també de qualsevol beguda- i l'abstinència de relacions sexuals (sawm) des de la sortida fins a la posta del sol. Els musulmans que compleixen les condicions s'aixequen abans que es faci de dia per esmorzar (suhûr) i sopen de forma abundant quan es fa de nit (iftâr).
Més enllà d'això, s'entén el Ramadà com un mes de socialització i reforç de la comunitat musulmana, com destaca l'Oficina d'Assumptes Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona. També es fan fins a cinc oracions durant el dia: la del Fajr, a l'albada; el Dhuh, al migdia; l'Asr, a la tarda; el Maghrib, amb l'ocàs del sol; i l'Isha, a la nit.
Quan comença i quan acaba?
Aquest 2025, la lluna creixent arriba la nit del 28 de febrer i acaba el mes islàmic del Sha'ban. Per tant, el Ramadà comença l'1 de març i acaba entre el 30 i el 31 de març, amb la celebració de l'Eid al-Fitr i l'inici del mes islàmic de Shawwal, tal com informa l'organització Islamic Relief Espanya.
Qui l'ha de fer i qui no?
Les condicions generals per haver de fer el Ramadà és ser musulmà, major d'edat i gaudir de bona salut. A partir d'aquí, es contemplen com a motius d'exempció temporal com patir alguna malaltia, tenir la menstruació o estar de viatge, i hi ha la possibilitat de recuperar els dies de dejuni més endavant. Les persones massa grans i les embarassades, en canvi, en queden exemptes i no l'han de recuperar mai, apunta la Fundació Pluralisme i Convivència.
Què passa amb la feina?
El Ramadà no implica cap modificació pel que fa a les obligacions laborals. A l'Estat, l'article 12.1 de l'Acord de Cooperació amb la Comissió Islàmica d'Espanya preveu que els musulmans tenen dret a acabar la jornada abans de l'ocàs del sol durant aquest mes. Això sí, cal un acord previ amb l'empresa.
Què passa si s'incompleix el Ramadà?
La religió musulmana té un càstig per expiar la violació del dejuni o l'abstenció sexual: la Kaffrah. En aquest cas, la persona ha de fer un dejuni de 60 dies o alimentar 60 persones que ho necessitin amb una ajuda de cinc euros per a cadascuna per cada dia en què no hagi complert el Ramadà. Si bé, cada teocràcia preveu alguns càstigs particulars.
Quantes persones fan el Ramadà als Països Catalans?
Segons les dades de la Unió de Comunitats Islàmiques d'Espanya (UCIDE) del 2023, Catalunya és el territori de l'Estat amb un nombre més elevat de persones musulmanes, amb entorn de 650.000 creients, nacionalitats o no. Al seu torn, el País Valencià és el tercer per darrere de la Comunitat de Madrid i n'hi ha més de 250.000 i, a les Balears, 60.000 persones.