El Servei Català de Trànsit (SCT), coordinat amb els Mossos d'Esquadra i les policials locals, desplegarà entre aquest dijous i el divendres 20 de desembre una campanya intensiva de controls per combatre la conducció sota els efectes de l'alcohol o les drogues. Coincidint amb l'època de sopars d'empresa, es desplegaran controls policials de drogoalcoholèmia pel conjunt del territori i es faran de manera aleatòria i en qualsevol moment del dia.
En la mateixa campanya de l'any passat, es van imposar 892 denúncies per positiu en alcoholèmia (669 per via administrativa i 223 per via penal), el que suposa un 5,6% de totes les 15.915 proves que es van fer. També es van detectar 280 positius en drogues en els 583 tests fets. Aquestes xifres indiquen que cada dia es van denunciar una mitjana de 130 positius per alcoholèmia o drogues el 2023.
👮♀️ Coordinem una campanya policial amb @mossos i #PoliciesLocals per controlar i combatre el consum d’alcohol i drogues en la conducció.
— Trànsit (@transit) December 12, 2024
📅 Des d’avui i fins al proper divendres 20/12, coincidint amb els dies previs a les festes de Nadal i els dinars i sopars d’empresa.#SCTpic.twitter.com/aV5gm0NwoR
Trànsit ha recordat que el consum d'alcohol i drogues i la conducció són totalment incompatibles i ha alertat que tot i que se circuli amb una taxa d'alcoholèmia dins dels marges legals permesos, el risc d'accident es pot incrementar, ja que l'única taxa segura és 0,0%.
De fet, un 41,7% dels conductors o vianants morts el 2023 havien consumit alcohol, drogues o psicofàrmacs i la meitat dels motoristes morts van donar positiu en alguna substància, segons dades de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya d'acord amb les anàlisis fetes a 204 víctimes mortals per accident de trànsit. En concret, dels 85 conductors o vianants morts amb positius, destaca que el 83,5% (71) eren homes i que un 43,5% eren motoristes (37), el tipus d'usuari més nombrós amb consum detectat.