Vall d’Hebron lidera un projecte europeu per millorar l'accés a la sanitat dels immigrants

El programa "MyHealth" se centrarà en les dones i els menors no acompanyats

Publicat el 20 de juliol de 2017 a les 15:40

Façana de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron des de la Ronda de Dalt. Foto: Adrià Costa


L’hospital Vall d’Hebron lidera MyHealth, un programa que té per objectiu millorar l’accés a la salut dels immigrants. Onze equips de set països europeus participen en aquest programa, que compta amb un pressupost d’1,5 milions deuros i està finançat per la Comissió Europea. El projecte, que va posar-se en marxa el mes d’abril, té una durada de tres anys i se centrarà en atendre a dos dels grups més vulnerables, com són les dones i els menors immigrants no acompanyats.

El programa vol analitzar com afecten tres tipus de patologies –els trastorns mentals, les malalties infeccioses i les patologies cròniques no transmissibles– en aquest col·lectiu, per després poder millorar l’atenció social a partir de la creació d’un mapa interactiu amb tota la informació recollida. Un dels reptes, però, és la coordinació d’aquest projecte a diferents països amb sistemes sanitaris molt distints entre ells. Per començar, es farà una prova pilot a tres hospitals de referència d’Alemanya, la República Txeca i Catalunya.

La coordinadora del projecte, Núria Serre, ha explicat que el procés constarà de tres passos: primer s’haurà de crear el mapa d’actors clau i de les eines tecnològiques existents per atendre’ls en tots set països, després s’anlitzaran les necessitats percebudes pels nouvinguts i, finalment, es dissenyaran eines i estratègies per tractar els problemes detectats.

Doctors de Vall d’Hebron han remarcat que les dificultats més freqüents d’aquest col·lectiu tenen a veure amb l’accés a les vacunes i amb patologies tropicals, i d’altres més estranyes de veure aquí com la tuberculosi o l’hepatitis. "Són malalties fàcils de tractar i d'un cost econòmicament menor si no es van fent cròniques", ha conclòs Serre.