Com a part de la seva lluita contra el despoblament, el Festival Itinera ha anunciat els guanyadors de la convocatòria per artistes de micropobles impulsada amb La Fundació ”la Caixa” el passat mes de març. Una iniciativa de detecció del talent dels entorns rurals que posa en valor la proposta cultural que proveeix el territori català, amb una crida als grups musicals dels 484 municipis amb menys de 1.000 habitants.
Entre les 114 candidatures presentades, s’han seleccionat 13 artistes que passaran a formar part de la programació de la qual serà la 4a edició del Festival Itinera, concebuda també com un homenatge a Marcel Marata, el seu creador i director que ens va deixar recentment.
Una de les tretze propostes seleccionades ha estat la de Kelimós (Olius, Solsonès, Lleida) - El duo format per Irene Augé i Marc Xarau, que ofereix l'espectacle "La volta al món en 80 minuts", recorrent músiques folklòriques de diverses regions. Es tracta d'un concert dinàmic, participatiu i irrepetible, ja que en escena hi ha una bola del món i el públic pot senyalar d'on vol sentir la següent cançó. Gràcies a la passió que els dos músics tenen pel folklore d'arreu, cada voluntari pot escollir entre un ampli feix de regions. Un espectacle únic que dirigeixen els mateixos espectadors.
A través d'aquesta convocatòria, Itinera i la Fundació ”la Caixa” exerceixen com a catalitzadors per al desenvolupament i el reconeixement dels músics rurals, així com a via d’accés als circuits musicals, generant noves oportunitats als músics residents en els micropobles de Catalunya. “Amb aquesta selecció, volem oferir una plataforma per als músics rurals emergents, donant-los l'oportunitat de compartir la seva música i enriquir el teixit cultural i musical de Catalunya”, destaca, Agnès Fort, directora del Festival Itinera. "Amb aquesta primera edició de la convocatòria, que ha tingut molt bona acollida, volem facilitar les mateixes oportunitats als habitants d’entorns rurals i reduir les situacions de desigualtats i desequilibris territorials”, afegeix la responsable territorial a Catalunya de la Fundació ”la Caixa”, Patricia Alocén
Les altres 12 propostes seleccionades
- Foresta (Esponellà, Pla de l’Estany, Girona) - Un grup de folk americà i irlandès nascut fa dos anys a l'Alt Empordà i el Pla de l'Estany que amb les seves peces ens apropa aquest estil adaptat al català.
- Romaní (Tarroja de Segarra, Segarra, Lleida) - El projecte de música tradicional i d'autor liderat per Pere Romaní, amb arrel en la Vall de Sant Daniel (Girona), i acompanyat per Héctor Beberide i Joan Tomàs que inclou al seu repertori composicions pròpies i temes del ball folk català i europeu, amb arranjaments moderns i sorprenents.
- Cat Klezmer Trio (Sant Iscle de Vallalta, Maresme, Barcelona) - L’agrupació presenta l'espectacle "Llum", que entrellaça les melodies ancestrals del Klezmer amb sonoritats d'altres gèneres musicals.
- Silvestres (Torrefeta i Florejacs, Segarra, Lleida) - Un grup vocal que interpreta música polifònica tradicional mediterrània amb arranjaments que combinen elements de la tradició amb recursos contemporanis.
- Sunset Rhythm Kings (Sant Miquel de Campmajor, Pla de l’Estany, Girona) - Ofereixen jazz de Nova Orleans amb la frescor i alegria característiques del gènere, interpretant cançons tradicionals que segueixen sonant actuals.
- La Cosina (L’Aleixar, Baix Camp, Tarragona) - El projecte musical de folk liderat per Clara Colom, que reivindica la vida social a les places i les lluites col·lectives, amb un directe festiu i compromès.
- Dos de Lis (La Granadella, Garrigues, Lleida) - El duo de violí i guitarra de les lleidatanes Roser Farré i Laura Fontanals, que profunditza i redescobreix el repertori per a aquesta formació, explorant noves formes de gaudir i compartir la música clàssica.
- Sara Terraza (La Tallada d’Empordà, Baix Empordà, Girona) - Una artista d’estil pop d’autor compon les seves pròpies cançons com a expressió sincera de si mateixa, i serà acompanyada en directe per l'Aleix Cansell al piano.
- Guillem Ramisa (Santa Maria de Besora, Osona, Barcelona) - El cantant i poeta de Roda de Ter aborda les emocions des d'un univers sensible i proper, amb una banda que enriqueix les seves composicions amb força i riquesa musical.
- Two plus one trio (Nulles, Alt Camp, Tarragona) - Trio musical dels músics Pau Giné, Adrià Olshanetsky i Georgi Olshanetsky que combina la tècnica excepcional amb la creativitat i la passió per la música, oferint un repertori d’estil jazz original i vibrant.
- Duet Lambert (Ribera d’Ondara, Segarra, Lleida) - Formació dedicada a descobrir obres oblidades per a violoncel i piano de compositors catalans, amb l'objectiu de difondre el patrimoni musical.
- AGAINSAM (La Tallada d’Empordà, Baix Empordà, Girona) - Trio musical conformat per Ultano Gómez, Montse Creus i Xavier Roger que combina diversos estils com el blues, swing, bossa nova, tango, copla, soul i més, creant espectacles que combinen música i història per connectar amb el públic.
Enguany, el festival que es va iniciar l’1 de juny i que estarà actiu fins al 31 d’octubre de 2024, promet una experiència cultural molt enriquidora amb més de 250 concerts programats en micropobles i altres espais i més de 100 propostes musicals que inclouen la participació de destacats artistes locals i internacionals. “Després de més de tres anys de recorregut, el Festival Itinera s'ha consolidat com un projecte de referència en el panorama cultural i social, proporcionant una plataforma tant per als músics locals com internacionals per expressar-se i compartir la seva música en un ambient acollidor i inclusiu", afegeix Agnès Fort.
Així, un any més, el Festival Itinera continua donant suport al talent local i a les llengües minoritàries mitjançant la música, en un festival en el qual es poden trobar propostes de gèneres tan diversos com el jazz, el blues, el soul, el gospel, les músiques del món o, per primera vegada, la música clàssica.
Sobre Festival Itinera
El Festival Itinera Parlem, guanyador del Premi Impulsa Cultura de la Fundació Catalunya Cultura 2021, neix l’any 2021 amb la vocació de donar a conèixer l'encant dels micropobles a través de la seva música. Defensors de la qualitat en petit format, darrere del Festival Itinera es troben l'Associació de Micropobles de Catalunya que, gràcies a aquest projecte, cada any, donen espai a músics de jazz, blues, gòspel, soul i músiques del món. A més, Itinera Parlem compta amb la col·laboració de grans referents de la música catalana com la Fundació Jazz Clàssic, Joan Chamorro i músics que han tocat en Sant Andreu Jazz Band, la Societat de Blues de Barcelona i l'Harlem Jazz Club.
Sobre Fundació “la Caixa”
La Fundació ha destinat durant els darrers 15 anys gairebé 7.000 milions a iniciatives socials, científiques, educatives i culturals per tal de contribuir a una societat que doni més oportunitats a les persones que més ho necessiten. Això la situa com la primera fundació d’Espanya, la segona d’Europa i una de las més importants del món per volum d’actius gestionats i per inversió social. Per al 2024, la Fundació ”la Caixa” compta amb un pressupost rècord de 600 milions d’euros, el més alt de la seva història i que supera en un 12% els 538 milions de 2023.