Solsona cerca voluntariat per a reobrir el Cine París el més aviat possible

Dilluns al vespre es convoca una sessió informativa i, posteriorment, una altra per a constituir la nova entita

(Arxiu) Façana del Cine París
(Arxiu) Façana del Cine París
Redacció
27 de novembre de 2024, 11:37
Actualitzat: 17:52h

La reobertura de l’única sala de cinema de Solsona i la comarca, tancada des de la pandèmia, podria ser una realitat d’aquí a escassos mesos.

L’Ajuntament i la propietat del Cine París han arribat a un acord verbal amb el qual la ciutat es faria càrrec de la meitat del lloguer. Però fa falta articular la creació d’una nova entitat senseànim  de lucre que gestioni el servei amb criteris participatius i voluntariat i en garanteixi la viabilitat.

Per això, es convoquen dues sessions dilluns vinent, dia 2 de desembre, a la sala cultural de l’ajuntament: una d’informativa oberta a tothom a les set del vespre, i una altra de posterior, a les vuit, per a constituir la nova entitat amb les persones que vulguin participar activament en la reactivació del projecte amb la creació de la comissió gestora de la nova associació.

Aquest mes de novembre s’ha dut a terme una primera trobada de la regidoria de Cultura amb una setantena de representants de la societat civil interessats a recuperar la històrica sala de cinema, entre els quals hi ha membres del teixit associatiu i ciutadans a títol particular i professionalment relacionats amb el sector audiovisual. El solsoní Martí Abella, exregidor vinculat a diverses entitats, lidera aquesta crida juntament amb el regidor de Cultura, Albert Colell. “La idea és arrencar tan aviat com sigui possible”, apunten.

Descongestionar el teatre comarcal

L’objectiu és que aquest equipament, que té una platea amb capacitat per a 489 persones, no només aculli projeccions cinematogràfiques, sinó també altres activitats culturals o cíviques, com ara recitals, premis literaris o debats. 

Per això la ciutat es resisteix a perdre “possibilitats fins ara inexplorades” que, alhora, han de permetre descongestionar el teatre comarcal. 

L’Ajuntament fa anys que negocia amb la propietat del Cine París, però les posicions inicialment estaven massa allunyades per motius econòmics. En l’entretant, el 2021 es van recollir més de 300 signatures per demanar al consistori la reobertura de l’espai. Finalment, la propietat n’ha rebaixat el cost del lloguer, tot i que encara no hi ha res sobre el paper, i l’Ajuntament es compromet a subvencionar-lo en part. 

“Ens interessa que sigui un projecte de ciutat”, remarca el regidor. Ara “es tracta d’escollir entre un Cine París tancat o un equipament públic gestionat pels ciutadans de Solsona”, afegeix Martí Abella. Per posar fil a l’agulla a la iniciativa es fa necessari, en primer lloc, crear un instrument jurídic i funcional que assumeixi la gestió del projecte, la titularitat del lloguer i l’organització del voluntariat.

L’entitat que es creï s’encarregarà de contractar els lloguers i establir convenis (per exemple, amb Circuit Urgellenc), dissenyar la programació de cinema per a diferents públics, gestionar les altres activitats que puguin acollir les instal·lacions, així com la publicitat, les entrades i el bar i portar els comptes, entre d’altres. Associació Amics del Cinema de Solsona és un dels possibles noms que s’han posat damunt la taula. 

A la llarga, es preveu que l’associació pugui contractar persones per professionalitzar el funcionament de la sala i, així, superar la fase de voluntariat. 

Deu anys després 

En un context perllongat i generalitzat de crisi del sector, fa més de deu anys ja es parlava del tancament del Cine París. Justament el 2014 l’Ajuntament i el Consell Comarcal van signar un conveni de col·laboració per mantenir la sala oberta i cofinançar, juntament amb la Generalitat de Catalunya i els titulars de l’equipament, la inversió que va requerir la renovació tecnològica del projector i que va superar els 70.000 euros.

Aleshores, el cinema es va comprometre a mantenir-se obert i amb una programació estable durant un mínim de cinc anys. La digitalització va comportar una millora substancial en la qualitat de l’oferta cinematogràfica i, a més, va fer possible que les estrenes arribessin molt abans.

Amb la pandèmia van arribar les darreres exhibicions. Després del confinament per la Covid, les projeccions a Solsona s’han continuat fent al teatre comarcal. Així, per exemple, des del 2022, la ciutat forma part del circuit del CicleGaudí, amb què cada mes es pot veure a la ciutat una pel·lícula de producció catalana i d’estrena recent a un preu ajustat. 

Aquest estiu el Cine París hauria complert 60 anys des de la seva obertura, el 1964, per part del propietari i impulsor, Fidel Codina i Tristany, pare de l’actual responsable de l’equipament. El dia de la inauguració el públic solsoní hi va poder veure la cinta espanyola Melodíasdehoy (1962), de José María Elorrieta, el western nord-americà Tressargentos, amb Frank Sinatra i Dean Martin, i el noticiari franquista No-Do sobre les festes del Corpus solsoní.